_MG_7347
Banga Bela
  • 56 years old
  • Date of birth: May 29, 1958
  • Date of passing: Aug 17, 2014
Let the memory of Banga be with us forever
This memorial website was created in memory of our loved one, Banga Bela, 56, born on May 29, 1958 and passed away on August 17, 2014. We will remember him forever.
Memorial Tributes
This tribute was added by Banga Zoltan on 3rd December 2016

"Fel akartalak hivni ma,hogy elmondjam szeretlek,de a szamod mar nem mukodik.Most nem reg elmentem a te felipitett hazad elott,de te mar nem laksz ott...Szeretlek es hianyzol,orokke a szivemben fogsz elni!!!"

This tribute was added by bercea eva on 28th July 2016

"Eszembe jutnak az eggyutt toltott napok,a hangod,a nezesed ahogyan beleakart latni lelkemben.Soha nem felejtlek! Emleked nap mind nap el szivemben.Az elmult napon,egy regi ismerosod ezt mondta rolad-O egy uriember volt!Nem is gondolnad mennyi sok ember ertekelt teged,es szeretett!"

This tribute was added by Banga Nela on 27th July 2016

"Chiar daca a trecut ceva timp de cand nu mai esti printre noi,acolo unde esti sa stii ca nu te-am uitat,totdeauna ne vom aminti cu placere si ganduri bune de OMUL care ai fost!Ramaii vesnic printe noi,frate,cumnat,unchi!!"

This tribute was added by Eszter Man on 17th April 2016

"Az emberiség valamennyi korszakában, fellelhetünk nagy s jelentős művészeket..s ahol a művészet megjelenik, ott rögvest megannyi kérsés is követi azt.. Mi is a művészet? Mit jelent művésznek lenni? Mit nyújt egy művész?
Kislányként számos alkalommal, csak álltam és néztem, ahogyan a nagybátyjám akár egy hatalmas varázsló, ecsetével..a varázspálcával, egy-egy új, addig számomra ismeretlen világba kalauzolt el. Csak álltam, tágranyitott nagy barna szemeimmel, és ámulva néztem ahogyan a színek egy csodává állnak össze a kezei alatt.
Nem tudtam mi lehet művésznek lenni, de éreztem, hogy ez valami egészen egyedülálló, különleges adottság, amit csak kevesen tudhatnak magukénak. S minden adandó alkalommal, amikor tehettem én büszkén álítottam,hogy ha nagy leszek én is festőművész szeretnék lenni.
Ahogyan cseperedtem s kezdtem felfogni, hogy mi is az, ami a művészetnek mondható, rádöbbentem,hogy a nagybátyjám az addigi képzeletemben élő 'varázslásnál' is többet tesz.
Mert minden egyes ecsetvonásának s színárnyalatnak jelentése van.
Egy festményei beszélnek, ahogyan megállok előttük s elmélyülök bennük, kezdem megismerni azt, aki valójában volt.
Egy művész volt, aki szavak s toll helyett, a színeket s formákat használta, hogy leírja mindazt, ami őt körülvette..
A vászon vált a legjobb barátjává, a sötét komor szineivel elsírta neki bánatát, a vörössel a lelkesedését s szíve vágyait, a zafír s türkíz szinekkel az áhitott nyugalmat mutatta meg neki, a nap szineivel lefestette az élete mosollyal teli perceit... s számtalan egyéb érzését.
A legtöbben elrohanunk mellettük, azt mondjuk 'szép' 'kellemes'...
S talán vele is így volt elmentek mellette, látták, de nem álltak meg,hogy észrevegyék s megízleljék a csodálatos világát.
Ki volt ő? Egy művész
S mi a művész?
Valaki,aki alkot, azonban nem csupán, hogy materiális örökséget, hagyjon maga után, nem...neki ennél mélyebb s fontosabb hivatása van, egy olyan csodát hoz létre mely örök nyomot hagy bennünk..egy csodát, egy képben, mert a képei akár egy titkosírás..arra várnak, hogy beléjük olvass, hogy lásd meg bennük a saját érzéseidet, hogy vedd észre az élet igazi értékeit bennük."

This tribute was added by Csilla Man on 28th January 2016

"Bár a napok akár a szél,úgy suhannak el mellettünk..észrevétlenül, néha csendben, máskor rombolva s tombolva,de minden esetben gyorsan...akármennyire is távolódik egymás a ma, s a nap ,melyen utoljára találkoztam vele, mégis valamennyi alkalommal,amikor megállok s elmerülök színpompás munkáiban..újra érzem magamon bátorító tekintetét, ahogyan akkor is éreztem,mikor első ecsetvonásaimat igazgatta... Ma is elmosolyodom, amikor a morajló zsivajban, egy távoli rádioból felcsendül az "I love you baby..", eszembe jut milyen önfeledten dúdolászta, s piciny kishugom kezét megfogva milyen vidáman sétált a zöld gyepen... Még most megtelik könnyel a szemem, ha közösen készített természetfotóinkra rálelek, emlékszem, milyen csodálattal tudott beszélni a természet leírhatatlan csodáiról, miközben őt hallgattam egy új világot kezdtem felismerni megtanítottta,hogy az ember túl sokszor rohan el az élet legszebb dolgai mellett, s néha csak meg kell állnunk és észrevenni,hogy milyen sok ajándék lakozik a legapróbb virágsziromban, egy tó tükrében csillanó halban..mert minden értéket képvisel,csak meg kell találnunk bbenne azt. Bárkivel le tudott ülni és beszélgetni, nem nézte, hogy az az ember mennyire jól szituált,képzett vagy elismert...képes volt bárkitől tauulni, s ez is egy újabb dolog,ami bölcsességére mutat rá.
Most is tisztán emlékszem, ott állt bucsúzásra készen kapujában, s bár már számos alkalommal álltunk ugyanott, ugyanúgy elköszönve egymástól egy-egy szép közös délután után,mégis akkor más volt..rámnézett s szemében  a szomorúság s a szeretet kavarodott...olyan kedvesen ölelt át mindnyájunkat...olyan boldogan hallgatta minden szavunk...amikor a kapú becsukodott volna köztünk, utánnam kiáltott,hogy várjak...majd berohant a házba s egy bőrkötéses füzettel kezében tért vissza, rámnézetg és kezembe nyomta...megkért,hogy igérjem meg,történjen bármi az életben, ezt a füzetet tele fogom írni...írni mindazzal,ami igazán fontos az életben...átölelt..autóba száltam, kezemben ajándékával..s néztem utánna amíf a távolodó alakja el nem tűnt a messzeségben.
S mégha már nem is lehet velem...szavai s tanácsai ma is számos helyzetben segítenek...csodálatos ember volt."

This tribute was added by bercea eva on 28th November 2015

"Egy ember addig el amig emlekeznek rea,amig el bennunk emlekezetunk Belus emleke orokre elni fog !"

This tribute was added by Banga Zoltan on 27th November 2015

"Tudod, mi a bánat, ülni egy csendes szobában, s, várni valakire
aki többé már soha nem jöhet
Feledni téged sohasem lehet, mert TE magad voltál a jóság és a szeretet.
Mond draga batyam milyen a menyország nálatok ???Mond draga batyam találkoztál édesapánkkal ?............."

This tribute was added by bercea eva on 11th October 2015

"Oly szomorusag van szivemben,ma egy pohar bor melett egy kis piritost ettem,es eszembe jutott,hogy az en testverem mennyire szerette ......Kedvence volt a pinot noir,es mellete piritos kenyer! Ezenkivul minden ami szep es esztetikus,a muveszetet,a viccelodest,jo beszdet,szerette a Thaifoldot szinte imadta.Annyi szeretet volt benne es sok jo otlet amivel szeppe tehette volna az egessz vilagot,de az o vilaga....oh"

This tribute was added by Banga Nela on 8th August 2015

"Cand cerul este acoperit de nori nu putem vedea soarele,dar stim că există,asa si tu vei exista totdeauna în sufletele noastre prin tot ce ai lăsat chiar dacă numai esti printre  noi !"

This tribute was added by Banga Zoltan on 17th July 2015

"Ma 11 holnapja .
Elmentél, s megnémult a táj .A hajlongó
fák közt  megmaradt a csönd .
Míg éltél szerettünk Meghaltál soha el nem felejtünk"

This tribute was added by Takacs Ella on 6th June 2015

"Szuletesnapodra emlekezunk! "Elfaradtal az elet tengeren,pihenj csendben a fold lagy olen"      "Az nem hal meg kit eltemetnek csak az hal meg kit elfelednek".Nyugodj bekeben!!!"

This tribute was added by Banga Zoltan on 17th May 2015

"Cu totii am pierdut persoane foarte dragi noua si o sa pierdem in continuare. Asta ne e soarta dar chiar daca aceeia nu mai sunt printre noi ei nu vor pleca niciodata din inimile noastre.
Ha valaki a josagnak es szeretetnek egy morzsajat , az igazsagnak es fenynek csak egy sugarat hozta a vilagra ,mar nem elt hiaba : eletenek megvolt az ertelme"

This tribute was added by bercea eva on 5th March 2015

"Az emlekek maradtak Belusrol,a szomorusag a lelkunkbol nem mulik.Sok el nem mondott gondolat maradt,amit mar keso ,tul keso elmondani,mar nincs ki meghalgassa.......ki ertheti ezt? akinek ugyszinten faj az elvesztese."

This tribute was added by Banga Zoltan on 5th March 2015

"Ha szeretsz valakit, az sosem érhet véget. Továbblépünk, mert muszáj...,a gyász során megtanulunk Belus nélkül élni, annak pedig, hogy ezt oly nehéz megtenni, az az oka, hogy előbb el kell felejtenünk azt a képzetet, amelyben Belus még velünk van.
CSAK ANNYI KELLETT NEKI,HOGY SZERESSEK."

This tribute was added by man melinda on 16th February 2015

"6 hónapja már....de még mindig mélyen érint a gyász..
Nem vagy  eggyütt már velünk , hogy elmondhassuk mennyire szeretünk!
Eszembe jutnak az eggyütt töltött évek, órák, napok,
Fülembe megcsendül a hangod..Szinte látom minden mozdulatod.
Nem is tudhatod  mennyire fáj a hiányod..
Emléked  örökké bennünk él !!!"

This tribute was added by bercea eva on 23rd January 2015

"Festmenyeid mind ego faklya ragyog fel.Rajuk nezek,es zokogok,mindha latom azt a tehettseges alkoto erot.Istenem,mennyire hianyzol draga testverem."

This tribute was added by Rares-Jacobus Banga on 18th January 2015

"Ai fost un om deosebit ! Un artist innascut si un mare talent neinteles :(  RIP"

This tribute was added by bercea eva on 17th January 2015

"Nem lehet feledni,szivem konytol csordul ,-A jok mennek el.mindig a jok mennek el..."

This tribute was added by Banga Zoltan on 14th January 2015

"Nem számít, hogy az ember felnőtt, az sem, hogy megáll a lábán, egy szülő halála miatt vissza akar menni a gyerekkorába, amikor csak annyi kellett neki, hogy szeressék."

This tribute was added by Janos Es Melinda Man on 15th December 2014

"Man Johanna egy 8 eves kislany szavai :
,,Belus batyja nagyon kedves volt, nagyon jo szivu , nagyon vicces ,
es nagyon szerettem  a festmenyeit... Soha nem fogom elfelejteni hogy milyen volt!""

This tribute was added by bercea eva on 13th December 2014

"Minden karacsonyt eggyutt toltottuk,nem tudom nelkuled milyen lessz,de azt tudom nagyon szomoru, a hianyod oly fajdalmas!"

This tribute was added by Janos Es Melinda Man on 12th December 2014

",,  Oly szomoru nelkuled lenni,
    Teged mindenutt hiaba keresni,
    Teged varni,ki mar nem jon tobbe.
    Szeretni foglak mindorokre draga testverem!,,"

This tribute was added by Janos Es Melinda Man on 12th December 2014

"Nincs ,ami annak az embernek a  szeretetehez volna foghato, aki barat es testver egy szemelyben....."

This tribute was added by Takacs Ella on 10th December 2014

""Ha valaki a josagnak es szeretetnek egy morzsalyat,az igazsagnak es fenynek csak egy sugarat,hozta e vilagra,mar nem elt hiaba:eletenek megvolt az ertelme""

This tribute was added by Eszter Man on 10th December 2014

"Valamennyi ember èlete során, egy   adott cèlt tart szeme előtt. Egyesek szeretnènek boldogok vagy esetleg gazdagok lenni, míg akad nèhány szemèly akik èletcèljai közt  az játsza a legnagyobb szerepet,hogy embertársait boldoggá tehesse.
Banga Bèla az utóbb leírt emberek sorába tartozott. Tettei mögött, ott állt az őszinte odaadás ès szeretet. Bölcs gondolatai örök nyomot hagynak bennem. S bár már nincs melletünk,s nem hallhatom hangját, mègis az emlèke változatlanul èl bennem. Ő azon kevesek közè tartozik, kik nem a mának alkottak.
Minden egyes festmèny, valamennyi ecsetvonás egy-egy üzenet. Olyan,mint egy napló a szikrázó színek, a formák kavalkádja, a rèszletes kompoziciók mind jelentèssel bírnak. Ha remekműveit alaposan szemügyre veszük, talán meg fogjuk èrteni ki volt ez a vègtelen tehetsèges ember. Láthatjuk rajtuk a kitartást, a fájdalommal viaskodó remènyt, visszaköszön rajtuk az a nemes jellem ,melllyel Ő bírt.
Munkája halála után is halhatatlan, s belopja magát az emberek szívèbe.
Mondatai sokszor lopakodnak elő az emlèkeimből, tanácsait örökèrvènyúnek èrzem..
S vègtelen büszkesèg tölt el,amikor elmondhatom ' Banga Bèla az èn nagybátyám volt ès marad'.
Legkedves gondolataim 'Bèlus bátyjától':
„Az okos ló pontosan tudja,hogy mikor kell huzzon ès hogyan." (2012. Julius)
„Lègy kitartó, soha ne hagyd,hogy mások eltántorítsanak, soha ne add fel az álmaid, tartsd őket mindig a szemed előt ès sikeres èleted lesz." (2014. Április)"

This tribute was added by Banga Zoltan on 30th November 2014

"Lelked remélem békére talált,
S Te már a menyekből vigyázol Ránk!
Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk,
S örökkön-örökké emlékezünk Rád!"

This tribute was added by Banga Zoltan on 23rd November 2014

"Cu totii am pierdut persoane foarte dragi noua si o sa pierdem in continuare. Asta ne e soarta dar chiar daca aceeia nu mai sunt printre noi ei nu vor pleca niciodata din inimile noastre."

This tribute was added by Banga Zoltan on 23rd November 2014

"Az ismeretlen temetőben
én, ismeretlen, kósza lélek,
keresztek közt, gyászdalt dalolva
virágosan megyek az éjnek,
s sírok: ki tudja, miért, miért nem?
Megsápadtam, míg ideértem.

Zörömbölök fekete lámpán,
följajgatom a síri alvót,
véres pipacs zizeg nyomomba,
és szertartásosan lehajlok
az ismeretlen sírhalomra,
mint hogyha anyám sírja volna.

Valami űz, valami kerget,
hogy legyek a múlt folytatója,
egy ismeretlen, bús halottat
keresek már egy élet óta.
Kezem elszáradt koszorút fon
s az alvó gyertyát lángra gyújtom...    
(Kosztolányi Dezső )"

This tribute was added by Bercea Marin on 22nd November 2014

"Az emlékek nem csak a múltról szólnak, meghatározzák a jövőnket."

This tribute was added by Bercea Marin on 22nd November 2014

"Exista unele infrangeri care sunt mai triumfatoare decat orice biruinta."

This tribute was added by bercea eva on 17th November 2014

"Ma 3 honapja tavoztal tolunk,azota is kedvesen elsz emlekezetunkben."

This tribute was added by bercea eva on 16th November 2014

"Az elet legszebb pilanata  azt sugja fulemben -hol van tesverem?"

This tribute was added by Gabriella Orosz on 13th November 2014

"Nyugodjál Békében !"

This tribute was added by Banga Zoltan on 12th November 2014

"Ceusan Tompa Liliana

Dumnezeu sa-l ierte"

This tribute was added by Banga Zoltan on 12th November 2014

"Sergiu Horatiu Mosneag

Isten nyugtasa!"

This tribute was added by Bianca Ana on 11th November 2014

"Un om deosebit, foarte generos si iubitor..."

This tribute was added by Bercea Marin on 11th November 2014

"Cand Dumnezeu iarta, este vremea ca si noi sa uitam !"

This tribute was added by Banga Zoltan on 11th November 2014

"Paska Vasile

D-zeu sa-l odihneasca in pace"

This tribute was added by Banga Zoltan on 11th November 2014

"Lidia Emese Nagy

MISS ME BUT LET ME GO, FOR THIS IS A JOURNEY WE ALL MUST TAKE AND EACH MUST GO ALONE ITS ALL PART OF THE MASTER'S PLAN A STEP ON THE ROAD TO HOME!!!"

This tribute was added by barabas zita on 9th November 2014

""Virag erdo, surujeben, pihen egy sziv csendesen,
Hol uralkodik a Hit, Bekesseg es Szeretet.
Mind orokke szivunkben maradsz es soha nem feledunk teged ""

This tribute was added by bercea eva on 5th November 2014

"Vannak emberek akiket nem lehet elfelejteni,ott van az emlekezetben,ahonnan nem lehet torolni,ott van szivben mind egy seb,amit magaddal viselsz egy eletre."

This tribute was added by Bercea Marin on 5th November 2014

"Dumnezeu merge in fata ta ca un ghid, in spatele tau ca un protector si langa tine ca un prieten."

This tribute was added by Zsold Bela on 5th November 2014

"Boldogok akik háborúságot szenvednek az igazságért :mert övék a mennyeknek országa. Mt.5:10"

This tribute was added by Banga Nela on 4th November 2014

"Amintirea omului bun va dainui peste timp,nu te vom uita niciodata !"

This tribute was added by Banga Zoltan on 4th November 2014

"Mikor elfutott az utolsó ló, s olyan üres már az egész lelátó, és a vagyonom egy tizes lesz, Te majd kézen fogsz, és hazavezetsz. Mikor elgurult az utolsó forint, és a saját fiam csak úgy rámlegyint, mikor senkim nincs, és nem is lesz, Te majd kézen fogsz, és hazavezetsz. ... milyen jó nekem, hogy vagy nekem ... Mikor senkinek se kell a melóm, s csak úgy össze-vissza lóg a karom, és a szorongás úgy elővesz, Te majd kézenfogsz, és hazavezetsz. Mikor túl sok volt a bor meg a sör, és az élet szétizél meg agyongyötör, Mikor egyátalán nem szeretsz, Te majd belém karolsz, s hazavezetsz. Mikor nagy lesz már a saját ruhám, és a családomnak nincs ideje rám, és a ténfergésből elég lesz, Te majd kézenfogsz, és hazavezetsz. De ha elhagysz engem, meghalok, vagy ami még rosszabb, tá'n megmaradok. S akkor mindörökre elveszek,"

This tribute was added by Banga Zoltan on 4th November 2014

"În ceasuul greu, plin de durere,

Adu-ne aminte cu putere

Că sufletul cel bun nu piere"

This tribute was added by Banga Zoltan on 4th November 2014

"Az ember filozófiája nem szavakban fejezhető ki a legjobban, hanem a döntéseivel."


Leave a Tribute:
 
LEAVE A TRIBUTE
Invite your family and friends
to visit this memorial:

Subscribe to receive e-mail notifications when others contribute to this memorial.

Click on a photo to enlarge.

This memorial is administered by:

Banga Zoltan

2441 views

Have a suggestion for us?

We are waiting for your feedback!