ForeverMissed
(RO) Acest site memorial a fost creat in memoria lui Corneliu Dinu (13 Februarie 1944 – 28 mai 2020), pretuit sot, parinte, coleg si profesor, care a educat si a fost mentor al multor generatii de geologi si geofizicieni, profesori, cercetatori, specialisti si colegi. Odihneasca-se in pace.

(EN) This memorial website was created in memory of Corneliu Dinu (13 February 1944 – 28 May 2020), beloved husband, father, colleague and esteemed professor, educator and mentor of many generations of Earth scientists, professors, researchers, specialists and colleagues. May he rest in peace.
Posted by Călin Alexandru Gabriel on September 7, 2020
Un om extraordinar. Sunt mândru că am apucat să îl cunosc și să îl strig "Domnule Profesor".
Posted by Aura Panaitescu on June 30, 2020
Corneliu Dinu (13 februarie 1944 – 28 mai 2020): coleg, geolog, familist, profesor, decan, un titan al cercetării geologice. Dar peste toate un om bun, generos, bucuros să ia și pe alții în barca succesului său, ajutând pe toți să crească pe drumul vieții lor.
Dumnezeu să-i dea pace, liniște și lumină!
Sincere condoleanțe familiei îndurerate și celor apropiați!
Mai multe despre viața și activitatea Prof. Dr. Corneliu Dinu în revista Monitorul de Petrol și Gaze din iulie 2020 si pe facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=843237146201238&set=pcb.843237982867821&type=3&theater
Posted by Basarab Dragomir on June 30, 2020
Coleg si prieten, nemaipomenit manager, a adus o contributie importanta in sustinerea si restructurarea scolii romanesti de geologie si geofizica. Un gand bun in momentul plecarii spre alte zari.
Posted by Anca Androhovici on June 29, 2020
La revedere pe lumea cealalta. Incet-incet uitam sa ne amintim de tine dar eu nu voi uita niciodata cat mi-ai dat (a intrat totul in personalitatea mea) chiar daca nu eram printre copiii tai favoriti. Am luat cat aveam nevoie si pentru asta iti voi fi tot timpul recunoscatoare.
Stiu bine unde te voi gasi (daca voi avea sansa sa fie binele pe care am stiut sa-l dau suficient pentru a intra in Paradis). Si cand te voi regasi nu o sa uit sa-ti reprosez ca ai venit la Bruxelles fara sa stiu. Mi-ar fi facut placere sa te vad. Sigur as mai fi avut ceva de invatat.
Avand in vedere ca timpul geologic are alte dimensiuni ca cel al oamenilor normali... pe curand...
Posted by Sergiu Alin FERDES on June 16, 2020
Un OM deosebit, special...

“(…)
Our revels now are ended. These our actors,
As I foretold you, were all spirits and
Are melted into air, into thin air:
And, like the baseless fabric of this vision,
The cloud-capp'd towers, the gorgeous palaces,
The solemn temples, the great globe itself,
Yea, all which it inherit, shall dissolve
And, like this insubstantial pageant faded,
Leave not a rack behind. We are such stuff
As dreams are made on, and our little life
Is rounded with a sleep. (…)”

William Shakespeare - The Tempest, Act 4 Scene 1
Posted by Alexandru Andrasanu on June 15, 2020
Profesor, dascal, mentor, decan, geolog si un om deosebit de generos si deschis. A creat o scoala, a format tineri pasionati de geologie si si-a pus amprenta asupra multor generatii. Intalnirile si discutiile, alaturi de un alt mare profesor, Dan Manoleli, au fost pentru mine momente de formare, de idei pentru noi proiecte, clipe de admiratie pentru doi oameni deosebiti. Dumnezeu sa-l odihneasca! Dumnezeu sa-i odihneasca acolo unde sunt si, probabil, continua discutiile si povestile incepute aici.
Posted by Frunzescu Dumitru on June 11, 2020
Ne va obseda mereu privirea luminoasă, caldă, prietenoasă, aproape parentală. Gânduri pioase domnul drag profesor
Posted by Wout Krijgsman on June 10, 2020
I know Cornel since 2002, when we started a wonderful research collaboration between Utrecht and Bucharest University. Cornel was always super-friendly and super-supportive, also for the many young(er) students that joined our team efforts. He started as a great mentor and later became a great friend. My visits to Romania will never be the same anymore after this incredible loss. Cornel: rest in peace, I will never forget you!
Posted by Gabor Tari on June 8, 2020
It is a big loss for Romanian Geology... I will miss Corneliu whom I met many times and who was always very easy to talk to about anything... including, of course, the Black Sea.
Rest in peace, your memory will stay with us.
Gabor
Posted by Ionelia Panea on June 6, 2020
(RO) Domnul Profesor Dinu a fost un om deosebit, un exemplu pentru studentii geologi si geofizicieni despre ce inseamna a fi un bun profesionist. Decenii la rand, domnul profesor s-a implicat in formarea noastra profesionala.
Este o mare pierdere pentru noi.
Dumnezeu sa il odihneasca!
Lili Panea
(EN) Professor Dinu was a special person, elegant in teaching, close to his students and an example of great researcher at the international level. For decades, Prof. Dinu was involved in the professional development of many geologists and geophysicists.
A great loss for us.
God Rest Him!
Lili Panea
Posted by Gilles Lericolais on June 4, 2020
I met Corneliu for my first visit to Romania in 1997, and with Nicolae Panin and Kin Wong, we decided to start a big adventure, a European Adventure together, an Adventure which continues to survive.
Corneliu was the Ovate of the marine structural of the Black Sea and of its link with the Seismic studies revealing the fundamentals of the Deep Black Sea. The best way to honor him is to foster his view, so well expressed in all its work and transmitted to his students, so many of them having today recognized positions and so carrying his memory.
His vision will last only if others will take the flag of his ideas. He was the book of the seismic profiles shot in the Black Sea, the man of the seismic horizons, and the father of the modern will of better understand the link between structural geology and sequence stratigraphy.

It was a pleasure for me to have taken part in this adventure, and to have sailed the Black Sea with him, trying to find the clues, the big clues of this strange enclosed basin. Thanks Corneliu for your help, presence and especially for all the good times we spent together making me half a Romanian citizen, because of you I have discovered your home land, and all its mysteries.
Unfortunately, the heritage of Corneliu as a human is lost, his smile, and his warmth are gone, sadly, but his heritage will stay.
Posted by Anca Androhovici on June 3, 2020
Inutil de a vorbi despre meritele profesionale (profesor, decan, om de stiinta adevarat - nu cu lucrari de stilul: "Sur la présence des quelques absences"). Le cunoastem cu totii in lumea asta mica a geologiei.
Prin vorbele mele vreau sa aduc un omagiu DOMNULUI si OMULUI care a fost Corneliu Dinu. Pentru ca pentru mine asta a fost. Pentru mine nu a fost niciodata un sef (de catedra sau decan). Era imposibil sa nu fie remarcat prin prestanta, printr-o eleganta a gesturilor care impunea dar care era dublata de modestia omului inteligent, sigur pe valorile lui. Felul cu care stia sa se apropie de cei pe care ii stia (si stia tot ce misca in scoala aceea) cu probleme personale, felul in care asculta si sfaturile date erau cele ale unui tata nu ale unui sef. Am gasit la dansul intotdeauna un zambet cald si bun chiar data faceam o boacana, era un adevarat prieten. O mustrare in doua cuvinte era mai dureroasa decat o sanctiune administrativa sau o punere in discutie intr-o sedinta. Era o placere deosebita, in rarele ocazii in care nu era tracasat de te miri ce probleme, sa bem o bere cu dansul la Casa Universitarilor si sa ascultam ceea ce povestea. Era o relaxare pentru toti si o sursa de cultura si de informatii pentru cei care stiau sa asculte. De o generozitate iesita din comun, dadea tot: tot sufletul, toate cunostintele si nu-si menaja nici portofelul pentru a face bine, pentru a crea momente de neuitat, pentru a ne face sa trecem mai usor peste probleme, de orice natura ar fi fost acestea.
Nu pot uita cum, prin doua cuvinte, m-a convins sa continui cu doctoratul (eram pe cale sa renunt pentru ca mi-era rusine ca nu gaseam o noutate care sa ma convinga cum ca merita sa fie pusa pe hartie): "vrei ca x (despre care aveam o parere detestabila amandoi) sa ajunga seful tau?". Si a ajuns.
Multumesc pentru tot Domnului si Omului Corneliu Dinu. Si sper ca, pe lumea cealalta, sa ne reintalnim la un pahar de ambrozie si sa ne continuam discutiile pe fondul muzicii ingerilor.
Posted by Ioa Baceanu on June 2, 2020
Știrea despre trecerea la cele veșnice a Dlui Profesor Cornel Dinu m-a întristat profund. Cele câteva cuvinte rostite la procesiunea funerară au fost insuficiente pentru cei ce l-au cunoscut si lucrat cu domnia sa. Inca o data, familiei, sincere condoleante si sa aibe taria sa treaca peste acest moment. Cu tristete profunda, un absolvent al promotiei 1985, ioan baceanu.
Posted by Gabriel Androne on June 2, 2020
Ce tristețe sa pierdem unul dintre simbolurile Facultății de Geologie, un titan, va rămâne printre cele mai mari nume in "Cartea de aur" a facultății. Istoria și noi ii vom purta recunoștință veșnică.
Dumnezeu să îl odihnească și condoleanțe familiei.
Posted by Gabriel Nistor on June 2, 2020
Minte clara, mereu calm si un bun ROMAN.
Nu puteai sa nu intelegi materia pe care ti-o explica.
Gasea tot timpul o solutie la orice situatie.
Daca ar fi fost printre cei care conduc tara, atunci cu siguranta viata in Romania ar fi fost mult mai buna.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Posted by Constantin Crânganu on June 2, 2020
Deși nu l-am avut ca asistent de geologie structurală în timpul studenției (seria mea a fost instruită de celălalt Cornel, Grujinschi), l-am cunoscut mai bine pe profesorul Dinu când domnia sa a început să popularizeze în România tehnologia fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de șist.

În octombrie 2014, cu ocazia lansării cărții mele „Gazele de șist și fracturarea hidraulică - Între mit și realitate”, domnia sa mi-a făcut onoarea de a participa și a prezenta opiniile sale despre subiectul cărții. O scurtă înregistrare a evenimentului și a intervenției profesorului Dinu poate fi urmărită aici:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/geologii-spun-ca-romania-are-rezerve-de-gaze-de-sist-pentru-120-de-ani-313862

Acum, la o despărțire dureroasă și neașteptată de profesorul iubit al multor generații de geologi și geofizicieni români, transmit sincere condoleanțe familiei și apropiaților săi. Dumnezeu să-l odihnească!

Constantin Crânganu
The City University of New York

Posted by Paolo Diviacco on June 2, 2020
I had the pleasure to meet Prof. Dinu for a publication we wrote together. I was very impressed by his human and professional qualities. I'm deeply sorry for the loss and I hope that the kind words all friends and colleagues wrote about him will somehow relieve his family . My deep condolences.
Posted by Natalia Ciuda-Berivoe on June 2, 2020
Odihneasca-se in pace. Condoleante familiei!
Posted by Rodica Golopenta on June 2, 2020
Condoleanțe familiei!
Cu trei zile înainte de a pleca am primit un semn că Domn'profesor Dinu ne va părăsi. Am fost distrusă, nu mă așteptam că se va întâmpla vreodată și mai ales nu așa devreme .
Sunt o persoană norocoasă, am avut fericirea să-l am profesor în 1980 și de atunci mi-a fost mereu alături. Mi-e prea sărac vocabularul ca să pot spune cum este Domn'profesor, acest om minunat, generos, special.
Când aveam nevoie de un sfat îl sunam pe Domn'profesor, când eram în București , întotdeauna treceam pe la Domn'profesor dacă era în București. Erau clipe minunate și mă încărcau cu multă energie pozitivă întâlnirile cu Domn'profesor.
Când am terminat facultatea , după examenul de diplomă( îndrumătoare mi-a fost doamna Bădăluță, dar lucrarea am făcut-o îndrumată de Domn'profesor ), mi-a zis :"acum suntem colegi poți să-mi spui Dinu sau Cornel, cum preferi !" și i-am spus că toată viața va fi Domn'profesor.
Mulțumesc din suflet Domn'profesor pentru că ați existat! Dacă ar fi mulți ca Domn'profesor am avea o viață mai frumoasă.
Dumnezeu să vă odihnească în pace!
Veți trăi mereu în inima mea și amintirile mele.
Posted by Mihail-Valentin Batistatu on June 2, 2020
Domnul Profesor Dinu a trecut din lumea cu dor în lumea fără dor. Prea devreme pentru noi toți. Avea atâtea lucruri de făcut, cunoștințe de transmis, povețe de dat. Nouă, celor ce am avut privilegiul de a fi discipolii săi, ne-a oferit șansa rară de a învăța de la dânsul multe dintre tainele Geologiei dar mai ales am învățat că a știi un lucru nu este suficient, trebuie să ai disponibilitatea de a oferi celorlalți din ceea ce ști. Generozitatea cu care a oferit și s-a oferit atâtor generații de studenți,specialișt,doctoranzi, este un model de urmat dar greu de egalat. Domnul Profesor a fost în primul rând un OM așa cum rar se întâlnește. Adâncă recunoștință și vie amintire în sufletele noastre.
Posted by Promotia Geologie Geofizi... on June 2, 2020
o veste tristă! sad news!
Posted by Seghedi Ioan on June 2, 2020
In memoriam

Deşi nu am colaborat cu domnia sa am avut întotdeuna relaţii foarte bune cu domnul profesor Corneliu Dinu. Activitatea sa ca profesor, manager şi mentor pentru multe generaţii de studenţi a lăsat o amprenta puternică asupra geologiei româneşti, dovadă şi a acestui site ce probează deosebita preţuire a studenţilor şi colaboratorilor domniei sale. Personal ii voi păstra un gând pios şi îmi voi aminti cu plăcere momentele petrecute împreună.

Ioan Seghedi
Posted by Maria Melinescu on June 1, 2020
Recunoștință și respect pentru un Om și un profesor generos.

Îmi aduc aminte de cât de mulți oameni avea in jur, familia, prieteni, colegi, studenți, foști studenți și se adăugau mereu oameni în sfera; primea cu sufletul deschis pe toți.

Domnului profesor, mulțumesc pentru tot.

Odihnă și pace

Gratitude and respect for a generous man and professor.

I remember, he had so many around, family, friends, students, former students and always new people; he was always available for everyone.

To Mr. Professor thank you for all.

Rest In Peace
Posted by Angela Afrim on June 1, 2020
Este unchiul meu si numai acum am aflat de realizarile lui professionale ceea ce inseamana modestie la extrem .
Cu sora lui Valeria s-au luat de mana si au avut ambitie sa place la Facultate la Bucuresti din o familie Pocaita care nu le puteau oferi mult ajutor financiar .
El s-a “descurcat” creindusi un imperiu de cunostinte prin o munca pro activa .E adevarat ca i-a placut asa de mult ca nu s-a pensionat niciodata .
Daca credeti in After Life spiritul lui continua sa lucreze si prin Reincarnare pe 28 Mai 2020 undeva in Lume s-a nascut un copil cu aceiasi pasiune si dedicatie in viata !

He is my uncle and only now I find out about his professional achievements witch translates with extreme humbleness .
Holding hands with his sister Valeria had the ambition to go to Bucharest University from an Adventist family that couldn’t offer too much of financial support.
He “found his way” by studying a lot and than applying his knowledge pro actively in his work .
Is true that he loved it so much that he never retired .
If you believe in After Life his spirit is still working and through Reincarnation on 28 May 2020 somewhere in the World a child was born with the same passion and dedication !
Posted by Cornel Olariu on June 1, 2020
Condoleante familiei.
Imi pare rau sa aflu de pierderea domnului professor Dinu.
Domnul Dinu a contribuit semnificativ la scoala de geologie si la formarea multor generatii de geologi.
Odihneasca-se in pace.
Posted by Bogdan Varban on June 1, 2020
Domnul Profesor Dinu a fost un dascal si un om deosebit ale carui pasiune pentru geologie si har pedagogic au marcat multe generatii de studenti. Condoleante familiei,
Dumnezeu sa-l odihneasca.
Posted by John Mather on June 1, 2020
Very sad to hear of Cornelui's death, I have many great memories of my visits to Romania in the early 1990s, his hospitality and our trips on the Danube Delta. Rest in peace good friend.
John Mather
Emeritus Professor of Geology, University of London, UK
Posted by Vilmos Zsombori on June 1, 2020
Un bun profesor si un OM deosebit!
Păstrez amintiri frumoase de exemplu despre aplicația practică de pe malul lacului Bicaz.
Posted by Carmen Gaina on June 1, 2020
Multumesc Domnului Profesor pentru introducerea in Geologia Marina si Geologia Structurala!
And Thank You for showing the beauty of Romanian Geology to the world!
Posted by Dinu (Neagu) Daniela on June 1, 2020
Un OM deosebit dintr-o familie mare, simplă și modestă. Noi am pierdut un frate și un unchi excepțional. Nimic nu va mai fii la fel fără el. La întâlnirile de familie îi vom simți lipsa, dar va fii mereu în inimile și în amintirile noastre. Bunicii mei au fost foarte mândrii că fiul lor Cornel este (pentru că nu pot vorbi la trecut despre el) un “mare profesor”. Cuvintele sunt prea puține și prea mici ca să exprimăm ce simțim în aceste momente. Odihnește-te în pace suflet bun!
Posted by Irina Dinu on May 31, 2020
Este greu sa scrii un text mic, despre un om mare, dar totuși inevitabil trebuie sa spui ceva, ceva care sa încapă într-o frază și sa cuprindă ani întregi, să cuprindă esența. Și te gândești, cu ce să încep, cu profesorul, cu șeful, cu prietenul, cu omul, cu colegul, cu geologul, decanul, părintele, cu ce?!! Să îi iei pe fiecare, asta este o lucrare mare, nu ai timp de așa ceva și nici lumea nu ar răbda, nu acum, în nici un caz; dar trebuie sa zici ceva, tu Ionuț, cel mai mic dintre produse, ultimul care ți-a fost dat sa stai alături de un mare om, pe care l-ai ascultat și de la care ai învățat multe în viață, nu tot ce trebuia, dar o parte cumva. Acel ceva te modelează pentru ceea ce vei face mai departe, ceea ce vei deveni, acel ceva e poate cel mai important lucru în viată, să fii bun și respectat, acel respect care, așa cum am învățat eu, se câștigă, acel respect se câștigă prin caracter, prin respectul reciproc, prin profesionalism, prin cuvânt și seriozitate; și, da, după părerea mea dl. Profesor, ați câștigat acel respect, din partea multora. Și totuși pe scurt acel ceva este: Bună ziua domnule profesor! Ce mai faceți? Acestă simplă întrebare sintetizează acel ceva și mai presus, poate tot ceea ce trebuie spus, dl. Profesor Dinu, a fost, este și va fi dl. Profesor.
Când ne gândim la facultate ne gândim la Profesorul Dinu. De-a lungul timpului, dl. Profesor s-a îngrijit de mulți, a sprijinit pe mulți și mulți s-au sprijinit și se vor mai sprijini pe dumnealui. Nu a făcut asta neapărat dintr-o preocupare deosebită, ci doar din obișnuință, așa este normal și așa ar trebui să fie. Așa că, pentru a cinsti memoria domnului Profesor, trebuie să fim buni, să fim noi și să construim ceva, nu pentru a lăsa ceva în urmă, ci pentru că așa este normal, este normal să creștem pe cei care ne vor lua locul și de care vom fi mândri și care trebuie, la rândul lor, să crească alți și alți discipoli. Dacă se va întâmpla așa atunci înseamnă că am realizat ceva.
Pe scurt numai rostind numele Corneliu Dinu, Profesorul, am spus tot ce trebuia spus.
În loc de încheiere va spunem: La revedere, domnule Profesor!

Ionuț și restul echipei

Posted by Sierd Cloetingh on May 31, 2020
I am deeply saddened by the passing away of my close friend and deeply respected colleague Cornel Dinu. I met Cornel for the first time in 1993 and since then Cornel has been in our friendship and scientific cooperation a constant source of inspiration , solid as a rock. Without him nothing would have been materialized in our long-standing cooperation. Cornel shared with great generosity his profound knowledge and insights in Romanian geology and geophysics to the benefit of generations of young researchers promoted and inspired by him. He has been a great ambassador of Romanian Earth sciences, deeply respected by the international community and a much appreciated member of Academia Europaea , the European Academy of Sciences. For me, he stood for the best of Romania, he introduced me to Romania, its geology and the wonderful people he brought together.
My thoughts are with his family and his close friends. We will all miss him dearly.
With deep respect and affection.

Sierd Cloetingh
Posted by George Iusco on May 31, 2020
Ramas bun unui om mare care si-a lasat amprenta in generatii de studenti.
Raminem cu amintiri nepretuite si nu te vom uita.
Odihneasca-se in pace.
Posted by Radu Cosma on May 31, 2020
Cornel Dinu ne-a fost asistent (promoția 1974 Inginerie Geologică și Geofizică, mentor, prieten. Noi îi cântam " Cine a mai văzut, sus statele de Cetate și Dinu fără dreptate?" Căci avea dreptate, mai mereu. A devenit profesor, decan, conducător de doctorate. A rămas mereu zâmbitor, deschis, mentor, prieten, OM. Avea ușa deschisă mereu pentru oricine. A fost fidel a lui meme. Și nouă tuturor studenților, absolvenților. Avea darul comunicării și al conexiunilor, nu doar în România, ci internațional. A deschis Facultatea spre lume în greii ani 1990. Ne vei lipsi, dragă Cornel! Nu te vom uita, te vom pomeni la fiecare întâlnire! Dumnezeu să te odihnească!
Posted by Marius Stoica on May 31, 2020
Profesorul Corneliu Dinu nu mai este printre noi. Pentru zecile de generatii de studenti a fost o calauza de nepretuit in profesie si in viata. Cariera me a fost influentata spre bine prin apropierea fata de domnul profesor. Pe langa dascalul devotat tinerilor, mi-a fost si un prieten adevarat. Generozitate, cred ca este cuvantul ce-l poate caracteriza cel mai bine. Dumnezeu sa-l odihnesca in pace.
Posted by Victor Mocanu on May 31, 2020
(RO) Profesor, manager, conducător de doctorate și cercetător cu totul special, Corneliu Dinu reprezintă cu siguranță un reper de bază în istoria Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București și a Geoștiințelor din România dar și la nivel internațional. Va rămâne în memoria numeroaselor generații de specialiști unde va ocupa un loc cu totul special.

Dumnezeu sa il odihnească!

(EN) Professor, manager, Phd supervisor and researcher of special capabilities, Corneliu Dinu certainly represents a benchmark for the history of the Faculty of Geology and Geophysics of the University of Bucharest, and of Geosciences in Romania and also at international level. He will last in the memory of numerous generations of specialists where he has a very special place.

God rest Him!

Victor Mocanu
Posted by Adrian Stanica on May 31, 2020
Este deosebit de greu de a vorbi acum despre domnul Profesor Cornel Dinu. Îmi este deosebit de greu să vorbesc, nu doar datorită tristeții despărțirii prea devreme și atât de neașteptate, dar și pentru că sunt atâtea de spus...
Inginer geolog eminent, profesor, creator de școală de nivel internațional, cercetător de excepție, dar și excelent manager în perioada în care a fost decan – și nu numai.
A pregătit zeci de generații de studenți în materii de bază ale geoștiințelor, precum geologia structural și tectonica. A lansat în România domenii noi, precum Analiza Bazinelor de Sedimentare și a contribuit hotărâtor și la dezvoltarea geologiei marine. Ne-a împărtășit cu generozitate cunoștințele nouă, foștilor săi studenți. Și ne-a fost tuturor, mereu, apropiat și înțelegător, tolerant și iertător, în anii de școală dar și după. Este și va rămâne modelul ideal de ”profesor”, așa cum ni-l imaginăm. u cred că a existat vreun absolvent pe care să nu îl primească, asculte și sprijine atunci când cineva i-a cerut ajutorul.
În anii în care a fost decan, a contribuit masiv la renașterea și recunoașterea – națională și internațională - a Facultății de Geologie și Geofizică. În perioada atât de complicată a anilor 1990 a știut să deschidă larg porțile cooperării științifice și academice internaționale și a sprijinit comunitatea română a specialiștilor în geoștiințe să se integreze cu cea mondială.
Cu anvergura sa științifică de excepție, în perioadele în care lucra direct cu echipe din universități și institute de cercetări din întreaga lume, a avut totdeauna grijă să împingă înainte un număr mare de foști studenți și colegi mai tineri, mereu promovându-I pe cei care veneau din urmă.
Și, așa cum, din păcate se întâmplă de prea multe ori în România, recunoașterea i-a venit mult mai devreme dinafara țării. Astfel, în 1995 a fost primit ca membru în Academia Europeană.
Domnul profesor Dinu a fost puternic implicat în găsirea de soluții practice, în slujba profesioniștilor din petrol și gaze, și nu numai. A colaborat cu cele mai importante companii de profil din țară și din lume, care l-au căutat mereu pentru cunoașterea și experiența sa. Și întotdeauna, în orice colaborare, a avut pe lângă dânsul studenți și tineri geologi care au avut șansa să învețe lucrând.
A susținut mereu ideile în care a crezut și a ajutat, răbdător și tenace, ca acestea să fie puse în practică. A contribuit enorm la cunoașterea bazinului Mării Negre. Așa a susținut și nașterea, existența și creșterea GeoEcoMar, institutul în care m-am format și în care lucrez. Iar susținerea sa a fost constantă, necondiționată și pe toate planurile. A cunoscut și a înțeles problemele institutului de fiecare data și a fost totdeauna alături de echipa de conducere pentru a ajuta atunci când a fost nevoie.
Personal - mi-a fost mereu aproape și m-a sprijinit enorm în acei ani atât de grei ai începutului, anii 1990. Mie- și nu numai – ne-a dat Speranța, o rază de lumină în vremuri foarte complicate – și mi-a mai dat o busolă și o hartă. Un drum de parcurs în viață.
Și pentru asta îi mulțumesc. Și nu doar pentru asta ci pentru toate lecțiile de viață și momentele frumoase trăite împreună. Am avut șansa să lucrez în deltă, pe ponton, și să învăț lecția terenului, atât de importantă în meseria de geolog. Și ne-a mai învățat ceva. E foarte important să ne facem treaba cum trebuie, dar și că trebuie să ne placă ceea ce facem, și că trebuie să ne bucurăm de fiecare zi.
Revin la ideea cu care am început. Sunt mult prea multe de spus și, orice am zice, cu siguranță vor rămâne multe nespuse. Dar ține de noi acum ca amintirea Domnului Profesor să rămână vie. Ține de noi, acum să îi continuăm munca și ideile. Și cred că avem datoria să o facem.
Odihnească-se în Pace.
Adrian Stanica "Pongo", GeoEcoMar
Posted by Jeroen Smit on May 31, 2020
Dear professor Dinu, thank you for our Paris Black Sea sessions

My sincere condoleances to his family and friends

Jeroen Smit, Amsterdam, The Netherlands
Posted by Cuong Nguyenquoc on May 31, 2020
From Prof. Nguyen Trong Yêm (IGS,VAST):
Professor Dinu is my close friend. Professor Dinu and his wife took me and my wife to many places in beautiful Romania.
Deep mourning and condolences.

From Prof. Martin Flower (UIC, USA):
Cornel was the greatest.. he welcomed me in Bucharest in 1997. I found a new friend and will never forget him.
Posted by Andrei Bala on May 31, 2020
Un adevarat Profesor al tinereților noastre de acum 45 anila Facultatea de Geologie-geografie București. Un om deosebit de la care puteai sa inveți multe lucruri. O adevărată pierdere pentru toți, dar mai ales pentru generația noastră.
Domnul să îl odihnească în pace !
Posted by Elisabeta Blidaru on May 31, 2020
A fost o onoare să-l cunosc și să lucrez aproape
20 de ani cu profesorul și OMUL Corneliu Dinu, decan al Facultății de Geologie. Deși cu funcție de conducere, a fost coleg și prieten al tuturor, un om bun,
cu un caracter aparte. Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Elisabeta Blidaru
Posted by Emilia Ranete on May 31, 2020
Este greu de cuantificat cati studenti au fost formati de catre Domnul Profesor, este greu de cuantificat cate cariere in geologie si geofizica a lansat si a sprijinit. Memoria dumnealui ramane in fiecare din noi, tradusa in munca pe care o facem, in pasiunea pe care o avem, fara indoiala inradacinata de Domnul Profesor.

Acest om extraordinar care nu concepea sa nu ofere ajutor celor din jurul lui, a dat dovada de o credinta infinita in studentii sai, invatandu-ne lectie dupa lectie si in afara salilor de curs. Un om nespus de bland, un profesionist de exceptie a carui munca de cercetare a marcat intreaga comunitate geologica a lasat in urma lui nespus de multa tristete.

Personal ii datorez cariera mea in geologie, interesul pentru domeniu, si fiecare pas pe care l-am urmat de la primul curs de tectonica.

Poate un cuvant prea mic pentru tot ceea ce ne-ati oferit, Domnule Profesor, va multumim.

Odihneasca-se in pace.

Emilia Ranete

It is difficult to quantify how many students were mentored by Mr Professor, it is difficult to quantify how many carriers in geology and geophysics he launched and supported. His memory will live in all of us, translated in our work, in our passion which was undoubtedly rooted in by Professor Dinu.

This extraordinary man never stopped offering help to everyone around him, and he has shown an infinite faith in his students, teaching us lesson after lesson even outside the classroom. A gentle man, and exceptional professional, whose research has changed the global geological community has left behind him great sadness.

I personally owe him my entire geological career, the interest I have in this field, and every single step I took since my first course of tectonics.

Perhaps a too small of a word for everything you have offered us, Professor Dinu, we thank you.

May he rest in peace.

Emilia Ranete
Posted by Giovanni Bertotti on May 31, 2020
A great loss for everybody,
i remember him as very humble person and especially for his generosity and altruism. Promoting, stimulating and creating opportunities for the (at that time) young generation of creative and motivated Romanian geologist was his mission; never putting himself in front; always kind and interested in other people
Posted by How Kin Wong on May 31, 2020
I am deeply saddened by the news that Cornel (Prof. Corneliu Dinu) passed away. He was an inspiring educator, an innovative researcher, and an able administrator of national and international renown. To his students, he was always a supportive guide, ready to open up opportunities for them at home and abroad. To his research partners, he was intellectually curious, full of ideas, ready to argue objectively but also ready to listen. Personally, he was always witty, helpful, decisive, imaginative, and extremely generous. I grieve the loss of an extraordinary friend and a valuable colleague. At the same time, I feel greatly honoured to have shared so much of our personal and professional interests over the course of three decades. I am particularly grateful that he has repeatedly invited me and my wife Georgia into his family circle, to enjoy the generosity and hospitality of Laura and Irina. Although we eventually lost touch with each other after my retirement, partly because of my prolonged illnesses and surgeries, I have quite often thought of him. I remember fondly the wonderful time we spent together during joint research cruises, scientific meetings and summer schools, field trips with both his and my students, as well as relaxation with friends and family.

Prof. How Kin Wong, Hamburg University
Posted by Tom Ro on May 31, 2020
Am aflat cu tristete ca colegul meu prof. Cornel Dinu de la Institutul de Petrol, Gaze si Geologie, Facultatea de Geologie Tehnica a plecat ptr. totdeauna dintre noi.
Sincerul meu regret, condoleante familiei si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!.

Bruno Bertleff, Freiburg, Germania
Posted by Muteanu Gabriela on May 31, 2020
La prima mea întâlnire cu „domn' profesor Dinu” am fost „problema” pe care Ioan a menționat-o. În acea întâlnire am fost foarte impresionata. Mereu am fost considerata una de-a lor desi eu eram o intrusa de la alta facultate, alt domeniu. Domnul Dinu m-a fcaut sa ma simt ca fiind parte din marea familie a geologilor, mereu calm, mereu gata sa dea un sfat, sa gasesca o solutie.
Va multumesc " domn' profesor Dinu" . Datorita dumneavoastra am inteles ca a fi profesor nu inseamna a fi o persoana intangibila, la care nu se poate ajunge. Ca relatia student profesor poate fi si una personala fara ca respectul cuvenit sa dispara.

Mereu veti ramane in gandul si sufletul nostru!

At my first meeting with "Professor Dinu" I was the "problem" that Ioan mentioned. I was very impressed with that meeting. I was always considered one of them even though I was an intruder from another faculty, another field. Mr. Dinu made me feel like part of the great family of geologists, always calm, always ready to give advice, to find a solution.
Thank you, "Professor Dinu." Thanks to you, I understood that being a teacher does not mean being an intangible person, which cannot be reached. As a student-teacher relationship, it can also be a personal one without the due respect disappearing.

You will always remain in our thoughts and souls!
Posted by Daniela Stefan on May 31, 2020
Un adevarat profesor, un om cald si daruit lucrurilor pe care le a iubit.
Drum bun printre stele....
Posted by Boroanca Savian on May 31, 2020
S-a inaltat la ceruri in zi de Inaltare un mare Om. Caci domnul Corneliu Dinu a fost, inainte de a fi un excelent profesor, o remarcabila personalitate intre marii geologi romani, un om minunat. Te invaluia si te cucerea cu umorul, delicatetea, generozitatea si entuziasmul sau oricine ai fi fost tu, cel care ai ajuns in preajma sa.
   Spre stele a plecat doar un strop din marele lui suflet, caci mii si mii de picaturi au ramas acolo unde nu a pregetat sa le imparta toata viata cu atata dragoste, adica in inimile noastre care acum il plang.
   Mi-ati fost profesor, mentor si binefacator.Va voi purta pururea iubirea si recunostinta mea in suflet.
    Dumnezeu sa va odihneasca!
    Condoleante familiei.
Posted by Michal Kovac on May 31, 2020
I wish to express my sincere condolences to family, friends, colleagues and students of the professor Cornelius Dinu. I agree with the most of statements, that professor Dinu was not only a scientific but also a human personality. Even if he left forever, he will continue to live in our minds

Prof. RNDr. Michal Kováč DrSc., Comenius University, Bratislava, Slovakia
Posted by Razvan Greculeasa on May 31, 2020
În anul II de facultate, am interacționat cu domnul profesor în cadrul cursului de geologie structurală. A fost un profesor calm, înțelegător și de la care am asimilat multe cunoștințe despre structura internă a Pământului. După ce a predat multor generații de geologie despre geologica Terrei, domnul profesor își va continua activitatea în cer. Drum lin către lumina Hristică. Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în pace. Condoleanțe familiei, indurerate.
Page 1 of 2

Leave a Tribute

 
Recent Tributes
Posted by Călin Alexandru Gabriel on September 7, 2020
Un om extraordinar. Sunt mândru că am apucat să îl cunosc și să îl strig "Domnule Profesor".
Posted by Aura Panaitescu on June 30, 2020
Corneliu Dinu (13 februarie 1944 – 28 mai 2020): coleg, geolog, familist, profesor, decan, un titan al cercetării geologice. Dar peste toate un om bun, generos, bucuros să ia și pe alții în barca succesului său, ajutând pe toți să crească pe drumul vieții lor.
Dumnezeu să-i dea pace, liniște și lumină!
Sincere condoleanțe familiei îndurerate și celor apropiați!
Mai multe despre viața și activitatea Prof. Dr. Corneliu Dinu în revista Monitorul de Petrol și Gaze din iulie 2020 si pe facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=843237146201238&set=pcb.843237982867821&type=3&theater
Posted by Basarab Dragomir on June 30, 2020
Coleg si prieten, nemaipomenit manager, a adus o contributie importanta in sustinerea si restructurarea scolii romanesti de geologie si geofizica. Un gand bun in momentul plecarii spre alte zari.
his Life

(RO) Viata si activitatea

Născut la data de 13 februarie 1944 la Ploiești, profesorul Corneliu Dinu a crescut într-o familie de români creștini care i-au dat o aleasă educație. A urmat cursurile școlii generale și apoi ale Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Ploiești, secția reală, absolvite cu succes în anul 1961. În același an a fost admis cu succes la Institutul de Petrol și Gaze din București, Facultatea de Geologie Tehnică iar în anul 1966 a absolvit cursurile universitare, obținând diploma de inginer geolog.
În perioada de stagiatură dintre anii 1967 și 1969 a activat la ”Intreprinderea de Prospecțiuni Geologice” (actuala S.C. Prospecțiuni S.A. din București), Secția Geologie. În această perioadă a executat prospecțiuni geologice pentru hidrocarburi și sare în flișul din Carpații Orientali, bazinele Trotuș, Bicaz și Bistrița dar și la curbura Carpaților.
În anul 1970 ocupă prin concurs postul de asistent universitar la Institutul de Petrol și Gaze din București, ulterior Universitatea din București. După ce a intratîn învățământul superior a fost admis la doctoratul pe care l-a finalizat cu succes în anul 1978. Pe parcursul carierei universitare a promovat pînă la nivelul de profesor universitar, trecând prin toate treptele academice.
În anul 1990 fost ales Decan al Facultății de Geologie și Geofizică din Universitatea din București, post de management ocupat cu succes pănă în anul 2003. A pus bazele moderne ale facultății, a condus Consiliul Profesoral și a fost membru în Consiliul de Administrație și Senatul Universității din București în toată această perioadă, reorganizând instituția noastră, promovând cu succes un mare număr de tineri specialiști care ocupă poziții de răspundere pe toate continentele lumii, în industria resurselor naturale, învățământul superior și cercetarea științifică avansată.
În toată această perioadă a prezentat cursuri fundamentale în Geoștiințe, cum sunt Geologie Structurală și Tectonică. A înființat cursul de Analiză a Bazinelor de Sedimentare, domeniu căruia i-a pus bazele în România și în care a avut succese remarcabile în cercetarea științifică la nivel internațional. A pus bazele Programului de masterat de Analiză de Bazine la Universitatea din București. A organizat și coordonat programe de cercetare științifică de mare succes cu universități de elită din Olanda, Germania, SUA și alte țări,
Profesor Dr. Ing. Coneliu Dinu a avut o activitate publicistică de elită, publicând trei cărți, trei capitole de carte, a fost co-editor la cinci volume, a publicat șapte ghiduri de excursie geologică. A fost autor și coautor la 103 lucrări științifice și a participat la peste 100 conferințe și congrese internațioanale, a susținut cursuri și conferințe invitate. Ca recunoaștere pe plan naționale a primit Premiul ”Grigore Cobălcescu” al Academiei Române iar pe plan internațional a fost ales membru al Academiei Europe în anul 1995.
După pensionare a rămas activ la Universitatea din București unde a condus numeroase generații de doctoranzi, fiind până acum membru al Școlii Doctorale de Geologie. A condus peste 100 de doctorate la Universitatea din Bucuresti sau la universitati din strainatate. Ca recunoaștere a abilităților manageriale, între anii 2011 și 2013 a condus sucursala din România a Raffles Energy în calitate de Director General. A fost membru al consiliilor de administrație la GeoEcoMar timp de 16 ani, S.N. Petrom S.A. timp de doi ani și Regia Autonomă a Sării timp de 12 ani.
Este greu de sintetizat în cuvinte activitatea inginerului geolog, a profesorului, conducătorului de doctorat și a managerului Corneliu Dinu. Timp de 50 de ani și-a pus o amprentă clar conturată asupra învățământului românesc de geologie și asupra geologiei românești, bucurându-se de binemeritată recunoaștere pe plan național și internațional.
Scris de prof. dr. Victor Mocanu

(EN) Life and activity

Born on 13 February 1944 in Ploiesti, Romania, prof.dr. Corneliu Dinu was raised in a Christian family that provided him with an advanced education. After the primary and secondary school, he followed the Theoretical High-School "Nicolae Balcescu" where he finished the studies in 1961. In the same year, he started as a student the Faculty of Technical Geology at the Oli and Gas Institute of Bucharest. He finished the university in 1966 with a geological engineering diploma.

Between 1967 and 1969, Corneliu Dinu worked for the Geological Prospection Company (the present  Prospectiuni SA) in Bucharest, in the Geological Section. During his employment here, he worked for hydrocarbon and salt geological prospecting in the Eastern Carpathians thin-skinned nappes in the areas of Trotus, Bicaz and Bstrita valley, but also in the SE Carpathians bending area.

In 1970 he was selected for the position of Assistant Professor at the Oil and Gas Institute of Bucharest, partly incorporated later in the University of Bucharest in what is presently the Faculty of Geology and Geophysics. Corneliu Dinu has finished and defended with success his PhD studies in 1978. He remained in the faculty and successfully promoted passing through all the academic positions until the nomination of University Professor.

Prof. Dinu was elected in 1990 as Dean of the Faculty of Geology and Geophysics, where he remained in this management position for 14 years until 2003. Prof. Dinu is the creator of the modern structure of the Faculty of Geology and Geophysics, where he led the Professorial Council. During this time, prof. Dinu was a member in the Administration Council and Senate of the University of Bucharest. In this period, he has continuously changed and adapted the faculty to ever changing demands and he has educated and led a large number of young researchers and specialists who are currently employed or lead institutes, companies or academic institutions worldwide, in particular in geo-resources, academic teaching and advanced research.

During his entire academic career, prof. Dinu has initiated and taught fundamental courses in Geosciences, such as Structural Geology, Tectonics, or Sedimentary basin analysis. He advanced research in these domains with remarkable success in the international scientific community. He has initiated and contributed significantly to the MSc Basin Analysis at University of Bucharest. He organised numerous successful international scientific programmes with top universities in countries such as the Netherlands, Germany, or the USA.

Prof. Dinu has an extraordinary publication record that includes 103 papers, 6 books and book chapters and editor of 5 scientific volumes. He has participated in numerous international conferences and is well known in the international scientific community. Prof. Dinu has received the "Gregoriu Cobalcescu" prize of the Romanian Academy of Sciences and he was elected a member of Academia Europaea already in 1995.

Prof. Dinu has remained very active at University of Bucharest after retirement, where he led during his long career more than 100 successfully completed PhD studies, while leading many of these studies as promotor in foreign universities. In parallel, he functioned as Director General of Raffles Energy, Romania branch. He also functioned in the Council of Administration of GeoEcoMar Research Institute (16 years), SN Petrom SA (2 years) and the Romanian National Salt Company (12 years).

It is very difficult to write with completeness the activity of the geologist, structural geologist, tectonic person, sedimentary basins analyst, but also of the professor leading doctoral studies, manager and Romanian geology school creator Corneliu Dinu. His 50 years of activity have generated a major impact on the Romanian geology and geological school, an activity well recognised nationally and internationally.

Adapted from the original version in Romanian
Recent stories
Shared by Costel Senduleac on May 31, 2020
UN DEOSEBIT OM ȘI PROFESOR
 L-am cunoscut în 2002, când am ajuns în biroul sau cu rugămintea de a-mi fi referent pentru  lucrarea de doctorat.   Menționez ca am terminat Facultatea de Inginerie Geologica și Geofizica la Univ. Al. I. Cuza Iași. Am fost primit cu multa căldură, a acceptat imediat sa fie referent, un om foarte deschis... excelent profesionist.
Odihnească-se in pace!

Amintirile de neuitat cu Profesorul Dinu Corneliu

Shared by Cuong Nguyenquoc on May 31, 2020
Amintirile de neuitat cu Profesorul Dinu Corneliu
Noi, alumni din Vietnam păstrăm întotdeauna sesiunii de seminari, colocvii despre geologie structurală, practici de teren, excursii geologice de-a lung Valea Prahovei, Valea Teleajenului,... cu Profesorul Dinu de mai bine de 45 de ani in urmă...
Ne amintim mereu cele mai multe ori pe care l-am intâlnit si am lucrat impreună cu Prof. Nguyễn Trọng Yêm (IGS, VAST) si Prof. Martin Flower (UIC, USA) in IGCP-430. 
Profesor Dinu Corneliu este un om minunat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace. 
Shared by Binh Nguyen on May 30, 2020
Fiind doar un simplu inginer, nu am multe povesti academice sau profesionale despre profesorul Dinu, dar cele mai esențiale lecții de cartografiere geologică le-am învățat de la această mare persoană, mare professor, acestea m-au ajutat să-mi îndeplinesc meseria la cei 38 de ani de carieră peste diferite bazine de pe 4 continente.
Mulțumesc Profesorul meu.