ForeverMissed
Large image
Tributes
October 15, 2023
October 15, 2023
Petru Creția îndemna să celebrăm nu pe cei care își fac un nume în zarva necontrolată a istoriei ci pe aceia care au reprezentat un exemplu al unui bine necontingent. Deseori ei sunt uitați.
Ei sunt ,,cei fară de nume care au purtat pe umerii lor binele lumii în care trăim" (Petru Creția, Luminile și umbrele sufletului).

Mulțumim DOMNULE PROFESOR!
July 29, 2023
July 29, 2023
O alta carte la care a scris regretatul profesor Octavian Stanasila, pentru a ajuta tinerii liceeni sa se pregateasca pentru admiterea, cu examene serioase, la universitatile din Romania: o culegere de probleme de matematica, fizica, chimie (pentru medici si ingineir biologi, biologi etc.) pentru admiterea in invatamantul superior.

https://www.anticariatdalles.ro/culegere-de-probleme-pentru-admiterea-in-invatamintul-superior-cuculescu

https://anticariat-ursu.ro/culegere-de-probleme-pentru-admiterea-in-invatamantul-superior-matematica-fizica-chimie__colectiv__3185.html?product_id=3185

Ca o ironie, "mintile" guvernantilor au eliminat termenul de "invatamant superior" din recenta Lege a educatiei, in care nu exista nimic de calitate in capitolul despre calitate (unde se preia o formulare legislativa fara sens, din 2005, pe care alt profesor universitar de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Institutului Politehnic Bucuresti s-a straduit fara succes sa o elimine, desigur stradinta dansului fiind fara sanse, drept pentru care a si informat de aceasta lupta pentru calitate in educatia din Romania, calitate pe care regretatul profesor Octavian Stanasila o detinea si sustinea si cu astfel de culegeri de probleme.

  ISBN/COD:40127CPCSCU
  Editura:STIINTIFICA SI ENCICLOPEDICA
  An apariție:1984
  Limba:romana
  Nr. Pagini:496
  Tip copertă:Cartonată (Hardcover)
  Dimensiuni carte:17.0 x24.0 x3.0


July 29, 2023
July 29, 2023
July 29, 2023
July 29, 2023
Profesorul Stanasila a fost un formator de caractere. Conferinta cu primul sau doctorand in matematica, dr. ing. Eleodor Bistriceanu

Am gasit abia acum un film cu o conferinta in care regretatul profesor Octavian Stanasila il prezinta si il descrei laudativ pe primul sau doctorand in matematica, Dr. ing. Eleodor Bistriceanu.
Ceea ce nu se stie este ca inainte de trecerea sa in alta lume, profesorul Stanasila i-a dat lui Eleodor manuscrisul cu noua editie a cartii sale de memorii, cerandu-i sa o editeze si publice, "in cinci exemplare". Cartea a fost publicata de fapt post mortem, caci profesorului nu i se mai dadusera prea multe zile, prin neglijenta autoritatilor romane care inchisesera spitalele de frica covidului, cand nici nu existau tratamente si prea multa informatie despre cum s-ar fi putut trata bolnavii "nestiuti" cu covid (Martie 2020). Profesorului Stanasila nu i s-a dat nicio sansa sa primeasca tratament medical, pentru care nu numai ca platise timp de o viata "contributii la fondul de sanatate:, dar avusese inspiratia remarcabila de a introduce examenul de fizica pentru admiterea la universitatile de medicina din Romania. adica decisese o strategie de educatie a medicilor extrem de eficienta si necesara.
Iata aici mentorul si fostul doctorand, intr-o conferinta despre alte comunitati de vietati, in care exista reguli ce le permit nu numai supravietuirea, dar garantata perpetuare.

https://vimeo.com/193327454

May 25, 2023
May 25, 2023
Astazi, 25 mai 2023, se implinesc trei ani de la trecerea in alta lume a Profesorului Octavian Stanasila. Simtim profund pierderea acestui mare dascal, mentor, ganditor de bine.
Cand s-a creat acest site, s-au creionat si cateva proiecte care sa se promoveze nu numai Profesorul Stanasila, ca model universal de mentor si promotor de strategii eficiente in educatie si high tech, ca minte inovativa, dar si principiile acestuia de educatie in high tech, prin matematica si fizica, si altele.
Si pentru ca Profesorul Stanasila spunea mereu “sa nu uitam sa ne miram” si ne indruma “sa gandim” si “sa invatam matematica, poate nu de azi, dar de luni”, iata ca ne miram de ce si cum de nu l-am omagiat mai mult decat i se cuvenea.
Din pacate, in afara de doua emisiuni realizate in seria “Oameni cu poveste”, a domnului profesor Liviu Dumitrascu, editarea ultimei carti scrise de Profesorul Stanasila prin grija primului doctorand al regretatului profesor, Eleodor Bistriceanu si a Editurii Matrix ROM, carte care se poate comanda si la editura si la eMag (https://www.emag.ro/60-de-ani-matematician-printre-ingineri-octavian-stanasila-ip80/pd/D0MZT3MBM/) si a gandurilor bune pastrate in sufletele celor care l-au cunoscut sau l-au citit pe profesorul Stanasila, unele din ele publicate si pe acest site in memoriam, alte evocari nu au putut fi implementate: nicio cladire a Universitatii Politehnica Bucuresti nu ii poata inca numele, nicio strada nu ii poarta numele, nu s-a organizat nicio conferinta care sa ii poarte numele, nu s-a infiintat niciun premiului care sa ii poate numele etc.
Doar primaria satului in care s-a nascut profesorul a ramas cu lucrul bine facut al acordarii titlului de “cetatean de onoare”.
In invatamantul romanesc mediocritatea programelor scolare si a criteriilor de admitere la universitati si doctorate a luat locul initiativelor profesorului Stanasila. Pana si la Automatica si Universitatea Politehnica s-au acordat doctorate doar pe motive de apartenenta politica la vrea autoritate de stat, sau politica sau pur si simplu pe criterii care nu implicau valoarea.
Mai mult, pentru a se crea posturi pentru “alesi” politic, educatia a fost rupta de cercetare (prin infiintarea de ministere coordinatoare distincte), ceea ce profesorului Stanasila nu I-ar fi placut.
 In Romania de azi se vorbeste de ce e la moda azi, AI, fara ca ca sa existe in scoli pregatirea matematica a viitorilor specialisti care sa poata face adevarat AI si fara ca Romania sa aibe un cloud national si resursele energetice ieftine, nepoluante si suficiente ca sa poata sustine energofagele sisteme pe care s-ar rula algoritmi complexi de AI.   Se infiinteaza institute de AI, in timp ce in institutele de matematica nu se investeste, iar cercetatorii sunt frustrati si nu numai. Economisti fara experimenta sau profesori de liceu de stiinte umaniste sunt pusi sa decida asupra sortii invatamantului si cercetarii in matematica si fizica. In asa zisele “multinationale” cei numiti “IT-isti” sunt folosi doar la proiecte rutiniere, sub calificarea lor: traduceri samd.
Si acest fenomen se desfasoara in paralel cu migratia intensa a altor absolventi in calculatoare, informatica, cibernetica, electronica (mai ales semiconductoare, dar nu numai), fizica, matematica etc. la aceleasi firme mari de high tech, la sediile lor din SUA sau Europa de Vest.
Multi tineri specialisti in high tech lucreaza de acasa, din Romania, sau din locuri “exotice” la firme mai mari sau mai mici din “vest”, caci autoritatilor romane nu au fost in stare sa atraga infiintarea de companii puternice de high tech pe teritoriul Romaniei, in care sa se faca si proiecte de conceptie samd.
Desigur ca aceste informatii au la baza statistici bune, dar si propria experienta nascuta din esecul de a deschide mintile unor decidenti politici din Romania asupra potentialului uman profesional valoros, oportunitatilor curente si modalitatilor eficiente si realiste de a face Romania un paradis european de high tech. Ar fi bine daca statisticile acestea nu ar fi intru-totul corecte....
Poate ca esecul vine si din neimplicarea in politica din Romania a specialistilor formati profesorul Stanasila si ramasi in Romania.
Ii dam aici Profesorului Stanasila o informare despre neputiinta noastra de a-l onora si mai mult, nu numai prin vorbe, dar si prin actiuni care sa ii fi implementat ideile progresiste si valoroase.
Profesorul Stanasila nu a facut politica atunci cand a promovat principiile educatiei de valoare in Ministerul Educatiei, nu a facut politica cand a antrenat olimpiadistii le matematica si cand a format mii de specialisti in Politehnica IPB sau in alte universitati si licee din Romania, cand a scris carti folosite peste tot in lume samd, ci a facut politica promovarii unor valori in educatie.
Pensia sa nu a fost speciala, ca a “alesilor fara nicio contributie la dezvoltarea Romaniei”, ba a fost mica.
Profesorul Stanasila nu a avut ingrijirea medicala ce i se cuvenea, atunci cand avea mare nevoie de ea, inainte de a se duce in alta lume. Niciun coleg de catedra sau “serviciu” ramas in Romania nu a adus vreo omagiere scrisa profesorului Stanasila, pe acest site (cu cinci exceptii de lauda: profesorul profesorul Dan Stefanoiu, profesorul Ioan Sacala de la Automatica si inca alti trei profesori, dintre are unul de la ASE - profesorul Gheorghe Ruxanda), dar profesori din SUA (Val Tannen - Valeriu Breazu, Dan Suciu, Sergiu Dascalu, Adrian Sfarti, Constantin Parvulescu si multi altii) si lideri si specialisti din intreaga lume, inclusiv din Romania, fostI studenti sau pur si simplu oameni care s-au intersectat cu valorile promovate de Profesorul Stanasila au scris pe acest site.
Aceasta statistica este o invitatie noua, adresata celor care au lucrat cu profesorul Stanasila sau l-au cunoscut, de a scrie pe acest site, care, nu intamplator, are foarte multe accesari.
La implinirea a trei ani de la disparitia Profesorului Octavian Stanasila ne exprimam regretul ca nu il mai avem printre noi, constatand ca, pana si prin disparitia dansului, Profesorul Stanasila a mai marcat vietile si experietele fostilor sai studenti si colaboratori, care au redescoperit cartile profesorului, vorbele sale de duh, valorile promovate de dansul si multe alte lucruri frumoase care vor persista in timp.
RIP Professor Octavian Stanasila
May 21, 2023
May 21, 2023
After writing about the May 19, the birthday of Professor Stanasila, we were informed about new aspects of the education crisis in Romania, the country where the Professor fought as a remarkable educator, loved by all his students. In fact, the news were about a possible teachers strike. Comparing with what came from some officials visiting US it seems that some of them realize the catastrophe in education, but no realistic solutions are seen by any local officials. Romania still has the luck to have highly educated professors, teachers with intense training and practices. But the salary system is a corrupt one, in the state education system. How is possible that a retired judge or a retired policeman to receive “special retirement money”, in addition and under “special” favoritism regulations, while a young professor would receive a minuscule salary? In Romania this is possible, but is a sad and alarming reality. It is not fair and it is not efficient. Investing in the education of the future generations is a proof of knowing to survive and progress. These remarks are, of course, influenced by the splendid work done by professor Stanasila in education. He would be very sad to see the disaster in education in the contemporary Romania. What can be done to wake up a minimal responsibility in the mind of those responsible for education finances and strategy in Romania? Romania needs more professors like Octavian Stanasila, who was a model not only at the level of that European country. RIP Professor Stanasila.
May 19, 2023
May 19, 2023

Today May 19th 2023 the Professor would have been 84 years old.
If he would have been among us he would be working on quantum computing, he would give his sincere opinion about the AI fad, he would be commenting critically on the state of education status in Romania and he would be a responsible critic of what is not fixed in the fields from where the math and logic were abandoned. But he is not among us and all we can do is to continue to bring him our respect and good words for what he realized during his life. RIP professor Stanasila.
March 18, 2023
March 18, 2023
What is interesting is the fact that someone initiated a Wikidata page for Professor Stanasila, containing only the info that the professor had his PhD diploma work at The Math Institute of the Romanian Academy, in 1969. Here is the Wikidata.org info:
"Octavian Stănășilă (Q102377938)
Ph.D. Institute of Mathematics of the Romanian Academy 1969

Octavian Nicolae Stănășilă
Octavian Stănășilă

Ph.D. Institute of Mathematics of the Romanian Academy 1969"

This page should be enriched with more info about the excellent work of Professor Stanasila. Anyway, it is a good beginning in recognizing the value of Professor Stanasila on such online places.


  
March 17, 2023
March 17, 2023
Once again a person (the same one pretending to work at IMAR) tried to transform this site into a kind of low class platform for cheap pejorative quarrels. That person is missing empathy. He repeats the ignoble attacks, by ignoring the meaning of this site.
This site is paid and administrated to show respect to professor Octavian Stanasila and his work. There is now room on this site for launching humoral political opinions and disparaging.
February 25, 2023
February 25, 2023
A friend from Romania informed us about the passing of another personality who worked with professor Stanasila as leads in the Department of Education of a new Romania after 1989. Professor Stanasila tried to maintain and develop an efficient educational system in that country that went thru a so called revolution, in 1989. Many young people believed that democracy means renouncing to education, at least because they considered that freedom will bring them everything. Professor Stanasila induced the respect for education, knowledge, creativity, humbleness, friendship, humor, optimism and many other good values, values that can bring more freedom. RIP Octavian Stanasila.
February 17, 2023
February 17, 2023
Sunt uimit ca s-au putut emit critici contra ilustrului profesor Stanasila. Nu am avut mult contact direct cu dansul, dar am citit cu uimire despre Romania in reviste stiintifice (ca profesor in SUA, acum pensionat) si am vazut cum prestigiul scolii romanesti a crescut peste ani. Cine nu stie astazi de stiinta dezvoltata in Romania, ce matematician serios nu stie astazi de ilustrii matematicieni din universitatile noastre ca Politehnica? Cineva din cei care au mers în ţara noastră, de bună credinţă, dintr-o ţară occidentala, s-a exprimat faţă de un coleg matematician din Politehnica: Perspectivele dumneavoastră de dezvoltare a matematicii sunt o sfidare la lumea si stiinta occidentala. Fiindcă dumneavoastră prevedeţi procese de dezvoltare şi de creştere, pe cînd noi vrem sa putem mentine ce avem.

prof. dr. ing. Constantin Parvulescu
January 10, 2023
January 10, 2023
Ȋnțelegem acest site ca pe un portal de comunicare cu ilustrul nostru profesor - un loc de reculegere și transmitere a omagiilor noastre în momentele speciale (calendaristice sau nu!) când ne gândim la dânsul. Chiar dacă nu avem nimic de adăugat, deschidem acest portal ca să aflăm momente memorabile din viața domnului profesor Stănășilă de la alții. Ori, un astfel de incident ne lasă un gust amar. Oricare vor fi fost parti-pris-urile sau nemulțumirile cercetătorului „academic” vizavi de domnul profesor - pentru că nimeni nu este perfect sau n-a făcut greșeli la viața lui – nu este acesta locul să le valorifice. Prin urmare, sugerez ca administrația acestui site să găsească o modalitate de-a colecta și verifica mesajele - dacă fac obiectul acestui site - înainte de-a fi public postate. Desigur asta va presupune o întârziere și un efort, dar măcar evităm în felul acesta să-l supărăm pe domnul profesor.
January 9, 2023
January 9, 2023
Really? Today, a Prahova County (from Ploiesti and Sinaia) so called mathematician launched again his ignoble attacks toward the deceased former university professor Octavian Stanasila and toward the administrator of this site. It is certain that he does not know any of these two persons, at least because he did not study during high school in Bucharest or at the University "Politehnica".
He dared to reveal his name only after his previous message was erased and now does what a real and creative researcher should never do: throwing mud when he cannot behave civilized and does not have arguments.
Should we inform the the Romanian Academy about that unprofessional action of this person? Professor Branzanescu, you were a friend of Professor Stanasila, do you know this guy who attached his name to IMAR, a research institute of the Romanian Academy? Should we inform the Romanian Academy of his unreasonable attacks? It seems that we should do it.
Who is this individual to judge the lives and accomplishments of others, with "simple", belligerent opinions, but not with facts and serious statistics? Thousands of "Politehnica Bucuresti" students, who had professor Stanasila during the first two years of study, recognize the important roles of Professor Stanasila for them. And they are now in the best universities, companies, academic institutions etc. all over the world, with their real and beneficial achievements. What is the cause of this poisonous and low class attacks, also full of spelling mistakes? No professional dignity in his facts, so he will be ignored and his attacks will be erased.
As always stated, it is not allowed to transform this memory honoring site for Professor Stanasila into a quarreling scene. Please be decent when you post on this site. Otherwise, you will eventually support the consequences.
Three years ago Professor Stanasila was fiercely fighting for his life, alone and left alone by other "mathematicians or doctors or VIPs". It is a shame to post what that guy posted. Professor Stanasila was our professor, or friend or colleague and he stays in our memory with his best attributes and achievements. RIP, Professor Octavian Stanasila.
December 21, 2022
December 21, 2022
Nu am avut oportunitatea si onoarea sa-l am ca dascal pe prof. Stanasila, a venit la Politehnica atunci cind eu eram deja in anul III. Am auzit mult despre el de la colegii mai tineri. Ce stiu sigur este ca a scris o carte exceptionala intitulata "Vectori, Tensori si Cimpuri" pe care am folosit-o mult.
December 6, 2022
December 6, 2022
La doi ani si jumatate dupa decesul Prof. Stanasila e grav ca cineva care nu are nici macar demnitatea sa isi dea numele incearca sa arunce ura, politizare, venin etc. in acest site de comemorare.
Lumea parasita de Profesor a ramas si mai urata, o lume in care respectul, prietenia, intelegerea reciproca, demnitatea samd sunt din ce in ce mai putin prezente sau intalnite. Si ce este grav este ca postarea pe care desigur ca am sters-o e pusa intr-o zi sarbatoare pentru unii, zi in care se faceau daruri mai ales copiilor cuminti.
Cei care nu se pot ridica la inaltimea impusa in acest site vor avea balbaielile sterse. Nu este loc de venin aici.
Un gand bun in memoria regretatului profesor Stanasila.
May 25, 2022
May 25, 2022
Acum aproape 45 de ani mai aveam doar câteva săptămâni până la sesiunea de vară care urma să încheie primul an la Facultatea de Automatică din cadrul I.P.B. Cele mai importante și consistente examene erau, la fel ca pentru oricare student din anul I din Politehnică, cele de matematici: Analiză matematică și, respectiv, Matematici speciale. Pentru mine și colegii mei din seria A, aceste examene însemnau o dublă întâlnire cu ilustrul nostru profesor Octavian Stănășilă, una directă, domnia sa fiind titularul cursului de Speciale, și alta indirectă, în calitate de autor al manualului de Analiză pe care l-am parcurs atunci cu un alt profesor la catedră, fidel cursului litografiat pe care îl păstrez și astăzi.

Am toate aceste amintiri proaspete și știu bine că profesorul și omul Octavian Stănășilă va rămâne pentru totdeauna în memoria mea nu numai ca unul din cei mai dăruiți dascăli, ci și ca un matematician și om de știință care a lăsat o moștenire profesională de mare valoare. Din păcate astăzi îl comemorăm pe regretatul nostru Profesor Octavian Stănășilă la doi ani de la trecerea sa în altă lume, o pierdere iremediabilă pentru școala și știința românescă. Nu pot decât să sper că și acolo a găsit creta cu care să finalizele demonstrațiile sale ingenioase pe marginea unei table pline deja de “hieroglifele” caracteristice matematicilor superioare cărora Octavian Stănășilă le-a fost fidel întreaga viață. Q.E.D.
May 24, 2022
May 24, 2022


In memoriam – Profesor Emerit Dr. Octavian Stanasila
Se implinesc doi ani de la trecerea in Eternitate a profesorului Stanasila. Pentru miile de absolventi ai facultatii de Automatica si IPB ( acum UPB) numele lui este strans legat de evolutia lor profesionala si umana.
Profesorului Stanasila avea un talent deosebit in a extrage esenta din miriadele de informatii pe care le preda studentilor lui. Daca incercam sa gasim centrul de gravitate al vietii lui, sistemul de referinta ne este sintetizat de insusi eminentul profesor in titlul ultimei lui carti: “60 de ani – matematician printre ingineri”. O intrebare primordiala pentru oamenii de exceptie a fost intotdeauna: care este mostenirea intelectuala si sociala lasata in urma lor? Care a fost contributia lor la evolutia societatii in general si la cizelarea caracterelor persoanelor de valoare cu care au interactionat in viata? Profesorul Stanasila a fost un om de stiinta de mare valoare, dar mai presus de orice a fost un unul din cei mai relevanti educatori din istoria intelectualismului in Romania.

 Exista multe definitii ale notiunii de lider. Una dintre cele mai relevante este urmatoare: Un lider este creat si validat de discipolii si admiratorii sai pe care ii stimuleaza sa isi depaseasca propria conditie si ii influenteaza sa creeze valori mai presus de aspiratiile lor initiale. Un lider creaza alti lideri.
In istoria umanitatii, oamenii de stiinta au fost mai intotdeauna priviti ca neavand sensul realitatii, traind in turnul lor de fildes, consumand resurse, fara sa genereze nimic util pentru viata de zi cu zi. Aceasta perceptie negativa a fost adusa la extrema, mai ales in cazul “stiintei stiintelor” numita matematica. Profesorul Stanasila a fost un apostol al matematicii aplicate. Toate cartile si cursurile lui au acest ADN: matematica este indispensabila in creatia de lucruri concrete care contribuie esential la evolutia umanitatii.
Oamenii de mare valoare sunt generosi: ei raspandesc lumina in jurul lor, sunt un adevarat catalizator al raspandirii de cunoastere si stimuleaza dorinta de a descoperi, intelege si invata. Este evident ca prin munca sa de promovare a cunostiintelor de matematica in domeniul invatamantului romanesc la nivel universitar si pre-universitar Profesorul Stanasila este, pentru poporul roman in aceeasi clasa cu astrofizicianul Carl Sagan si muzicianul Leonard Bernstein, dedicandu-si o parte importanta a vietii lui pentru a lumina nu numai mintea, dar si inima tinerelor generatii cu razele cunoasterii. Profesorul Stanasila stia sa isi apropie studentii si prin simtul rafinat al umorului, dar si adresand indoielile, nelinistile, inertia cu care se confruntau tinerii la inceputul vietii lor ca adulti. Cine oare nu il indragea pe Profesorul Stanasila?
In Panteonul culturii si stiintei romanesti omul si educatorul Octavian Stanasila ramane ca o stea care s-a stins devreme, in singurate, dar nu inainte de a imbogati in mod esential societatea.
In mod paradoxal, aceasta comemorare nu este un moment de tristete, dar unul de optimism si incredere in abilitatile fiintei umane de cunosterea a Naturii dar si a Universului nostru interior. 
“Ce lasam in urma noastra nu sunt omagiile gravate pe monumente, ci ceea ce ramane sculptat in vietile altora.”

Fostii studenti

May 19, 2022
May 19, 2022
Today Prof. Emeritus Octavian Stanasila would have turned 83 years old. It would have turned ... if the healthcare system in Romania had kept its good traditions and used the science of Romanian doctors to make decisions regarding the patients who had the misfortune to be hospitalized in Romanian hospitals in March - May 2020 for serious illnesses. The pandemic took everyone by surprise, and some countries preferred to copy the hasty measures taken by other countries, without thinking about the differences in systems, training of doctors, empathy ... etc.
The proverbial empathy of the Romanian doctors melted at that time in front of the unknown virus. Not even the bribes, so used in anything in Romania, worked then. The Professor was also one of the victims of the collapse in March- May 2020. And he, who, among other things, had introduced physics as an exam at medical schools in Romania, does not deserve this indifference. Rest in peace!
May 19, 2022
May 19, 2022
Astazi Prof. Emerit Octavian Stanasila ar fi implinit 83 de ani. Ar fi implinit... daca sistemul asistenta medicala din Romania si-ar fi pastrat bunele traditii si ar fi folosit stiinta medicilor romani pentru a lua decizii in ceea ce priveste bolnavii care au avut ghinionul sa fie internati in spitale romanesti in martie - mai 2020 pentru boli serioase. Pandemia a luat prin surprindere pe toti, si unele tari au preferat sa copieze masurile pripite luate de alte tari, fara sa gandeasca la diferentele de sisteme, pregatire a medicilor, empatie... etc.
Empatia proverbiala a medicilor romani s-a topit in acea perioada in fata necunoscutului virus. Nici macar pilele, atat de folosite in orice in Romania, nu au mai functionat atunci. Si Profesorul a fost una din victimile degringoladei din marite -mai 2020. Si nu merita aceasta indiferenta, tocmai el, care, printre altele, inrodusese fizica ca examen la facultatile de medicina din Romania. Odihneasca-se in pace!
July 20, 2021
July 20, 2021
Regret ca nu am pucat sa transmit aceste ganduri Domnului profesor Stanasila cand era in viata. O fac acum, cand spiritul sau este acolo, intre stele.

Domnule professor, sunteti unul dintre dascalii ce m-au format ca inginer si om. Mi-a fost mai greu in primii ani de facultate dar nu fara folos: de-a lungul carierei mele de proiectare de roboti, nu a fost zi in care sa nu ma izbesc de algebra liniara, Jacobian, analiza Fourier, functii polinomiale. Va datorez o buna parte din capacitatea mea de a intelege si aplica principiile fundamentale ale meseriei mele precum si pasiunea de a educa noile generatii de ingineri.

Cu mult respect, va salut si va multumesc, Domnule professor!
May 25, 2021
May 25, 2021
Astazi cei care detin acest site ne-au anuntat sa se implineste un an de la trecerea Prof. Stanasila in nefiinta. Am citit acel mesaj dupa o convorbire cu un individ lipsit de scupule din Romania, care ar face orice pentru bani, fiind unul din aceia care batjocoresc oameni, sisteme, legislatie etc. pentru a da ei bine unora ce sunt in tari paradise fiscale. Cand am citit mesajul de la cei cu forevermissed.com am realizat inca o data ca, adesea, decenta, ajutorul, intelegerea vin de la cine nu te astepti.
Prof. Stanasila nu mai putea lupta pentru sine acum un an, probabil ca familia si apropiatii dansului au cerut ajutor de la multi ca sa il salveze, dar s-au izbit de indiferenta, cruzimea, neomenia, lipsa de inteligenta a unora care luau decizii la nivel national sau la nivel de Minister al Sanatatii pentru a inchide spitalele, pentru a anula procedurile medicale etc. Prof. Stanasila nu a murit de covid-19, a murit si pentru deciziile gresite ale unora care nu aveau niciun drept si nicio calificare sa decida pentru bolnavi ca dansul. Nu merita aceasta soarta, mai ales ca avea multe de spus si de creat. Ce am putea face noi acum? In niciun caz nimic. Cei care au creat aceasta situatie extrema acum un an au responsabilitate si vor trebui sa raspunda undeva, candva. Soarta ii va matura si pe ei de pe scena unde se pot lua decizii eronate. Selectia intre oameni de valoare si oameni fara caracter se va face, intr-un fel sau altul.
Am scris ca un motiv pentru a crea acest site si a-l sponsoriza este revolta fata de cei care nu stiu decat sa distruga, cum e cazul celor care distrug sistemul de asistenta medicala, ramurile strategice ale economiei romanesti, orice perspectiva ca Romania sa devina un loc de investitii straine in high tech etc. Prof. Stanasila a instruit generatii de specialsiti, cei de la carma deciziei in Romania de azi nici macar nu sunt in stare sa perceapa dezastrul pe care il creaza prin deciziile lor neprofesionale si anti-romanesti, daramite sa il analizeze si sa ii gaseasca solutie. Deci cu atat mai grava este pierderea Prof. Stanasila care era un rezolvitor de probleme de naturi complexe. Ce mare pierdere, ce mare pierdere. Dar si asa, confruntati cu aceasta pierdere, trebuie sa multumim ca Prof. Stanasila a existat si ca am avut sansa sa fim in preajma dansului si sa beneficiem din valoarea dansului. RIP Octavian Stanasila
January 1, 2021
January 1, 2021
O scurta poveste Imi amintesc domnul Stanasila Octavian RIP cu care am avut 4 examene de an dupa ce ne a dat la scris 8 probleme teorie si exercitii foarte dificile dar pe care in cca 3 ore reusisem cat de cat sa le dezvolt luand parca nota 8 dar o nota din aia muncita tare de tot Imi aud numele spus de dansul sa ma duc sa imi treaca nota in carnet si destul de increzator m am dus la catedra . Acolo domnul profesor Octavian Stanasila ma priveste fix cu binecunoscuta lui privire taioasa dar foarte inteligenta asa circa 1 minut de nu mai stiam ce sa zic . In fata unei grupe de cca 30 de studenti . Ma gandeam ca eu fiind olimpic pe tara la Fizica cu rectorul IM Popescu un profesor de o inteligenta sclipitoare , unde am cucerit de 2 ori locul 2 pe tara si pe Politehnica Bucuresti locul 1 , banuiam ca domnul Octavian Stanasila vrea sa vada mai bine cum sunt eu care deja aveam o oarecare notorietate la Fizica in anii 1 si 2 de facultate . Si ca pesemne este uimit de mine . Nu a fost sa fie . Deodata domnul Octavian Stanasila imi spune Domnul Lucaci Florentin dvs sunteti inalt - 1.88 - frumos aratati ca Florin Piersic actorul national indragit in RO domne ... de ce nu ati dat la IATC ca acolo se cauta din astia ca dumneata Ai talent la literatura ? Eram anesteziat ca nu stiam ce sa zic Aveam da talent ca luasem bacul cu 10.00 pe linie Si se vede si acum ce talent am eu la creat poeme .de impact mondial . Dar nu puteam sa i zic asta Eram multumit sa mi iau 8 ul si sa plec acasa . Parca era un ger cumplit .Totusi i am raspuns Da domnul profesor Stiu Asa este eram bun la IATC dar eu am absolvit mate fizica si am ca pasiune electronica fiind si radioamator . Aaaaa zice dansul trecand 8 in carnet sub un 10 de la Fizica asa deci din pasiune ... domnul Lucaci atunci va urez succes este cea mai frumoasa facultate electronica va urez succes si sincer va invidiez si eu as fi vrut sa fac electronica . Va multumesc am raspuns serios si desi as fi vrut sa iau 10 m am gandit ca in primul rand voi fi inginer si apoi matematician Dar avea dreptate puteam fi si un Florin Piersic si un Mihai Eminescu deopotriva . In fata marelui profesor de matematici speciale si analiza matematica Octavian Stanasila ma simteam mic desi olimpic pe tara la Fizica cu IM Popescu .
November 20, 2020
November 20, 2020
Regretatul Prof. Stănăşilă vedea în AUTOSUFICIENŢĂ un mare PERICOL:
“Am încercat tot timpul să fac şi altceva.” spunea D-sa într-o emisiune televizată, realizată de prof. Dumitrașcu. 

Găsirea unui nou subiect interesant de studiu echivala, pt. prof. Stănăşilă, cu o ÎNVIERE. A căutat tot timpul noi şi noi subiecte de studiu, făcând numeroase incursiuni în inginerie (teoria semnalelor, recunoașterea formelor, undine, tomografie computerizată, studiul tubului Ranque, și altele); a încercat să se autodepăşească. Era animat de BUCURIA CUNOAŞTERII - aceasta fiind cea mai mare răsplată a survolării unui noi domeniu de studiu. Era puternic impresionat de expresia "pentru onoarea spiritului uman.", datorată unui mare matematician al secolului XIX. Trebuie să studiem pentru bucuria de a înţelege, pentru ONOAREA SPIRITULUI UMAN.

Iată cum privea prof. Stănașilă cercetarea în matematică:

“Cercetarea ştiinţifică reprezintă o muncă neliniştită, de miner, o activitate solitară, căutarea într-un mediu arid, cu rezultate imprevizibile, de unde puţini au ieşit învingători şi niciodată bogaţi.”

Era foarte exigent, dar în primul rând cu propria persoană. Spunea, de exemplu, că un inginer trebuie nu numai să stăpânească noţiunile, să le înţeleagă, CI ȘI SĂ FACĂ. Cu alte cuvinte, inginerul - în concepţia prof. Stănăşilă - trebuie să aplice ceea ce a învăţat la construcţia de noi dispozitive, utilaje, etc. Inginerul, deci, trebuie să fie creativ şi în planul practic. Prof. Stănăşilă plasa deci ştacheta foarte sus.

Felul în care prof. Stănăşilă vedea cercetarea matematică şi ingineria ne arată nivelul foarte ridicat, ALTITUDINEA, la care trăia. Orice discuţie cu dl. prof. Stănăşilă era foarte instructivă: aveai ceva de învăţat.


November 4, 2020
November 4, 2020
Am revazut de curand cele doua emisiuni “Oameni cu poveste” realizate de prof. Liviu Dumitrescu, una cu Prof. Stanasila si a doua cu Prof. Stanasila si Eleodor Bistriceanu, primul doctorand al profesorului. Sunt extrem de interesante, mai interesante poate decat alegerile din SUA sau decat presa politica din Romania.
Si Prof. Stanasila spunea In aceste emisiuni: “ notorietatea mea vine de la fostii mei studenti”, “eu sunt recunoscut de studentii mei”.
Ce ar fi daca voi, fostii studenti care ati scris pe acest site, sa mai scrieti, ca sa vada Profesorul, de acolo unde este, ca il recunoasteti si apreciati in continuare? Si cei invitati care nu au scris ce ar fi daca ati incerca sa scrieti ceva despre Prof. Stanasila, care a fost un om de o deosebita valoare cu care v-ati intersectat drumurile?
Caci se pare ca indiferenta fata de cei care ne-au educat bine se poate transforma odata si in indiferenta fata de noi.
September 25, 2020
September 25, 2020
O relatare actuală pe care nu aș fi expus-o aici, dacă domnul profesor nu ar fi fost un om civic, generos până la implicarea totală, gata oricând să-și suflece mânecile pentru a scoate lucrurile din letargie și promiscuitate politică / civică. O dovadă grăitoare în acest sens e expunerea „Marile unificări ale matematicii” - vezi
https://youtu.be/AsKnnETWkDI.
Acolo, de pe la momentul 1:09:50, domnul Stănășilă vorbește elogios despre olimpicul, dar și candidatul Nicușor Dan, despre strânsul de semnături pentru el, despre bunicul acestuia luptător anticomunist, despre fibra anticomunistă ... eu cred ca e de actualitate. Oare cum s-ar fi manifestat în aceste zile domnul profesor, când ar fi văzut, de exemplu, îndemnul electoral pentru angajați al direcțiunii Societății de Transport București (o societate administrată de Primăria Capitalei), îndemn de a „nu vota cu creierul, ci cu burta”, cu frica „că nu ți se mai dă” ... jalnică degradare, dezumanizare și percepție a bucureșteanului drept slugoi milog, neputincios („imbecil” în latină), limitat ... una din cele mai negre antieducații și propagande ale dezumanizării (nici în vremea lui Ceașcă nu se scria asta).
Mărturisesc faptul că am fost personal să vorbesc cu Nicușor Dan să-i spun de acest memorial - m-am dus chiar cu ultima carte a dlui profesor, carte apărută recent, cu pagina în care era pomenit. L-am întrebat pe ND daca e interesat să scrie despre dl Stănășilă și mi-a spus clar că „da, mă interesează” și a rămas să îi trimit adresa ... i-am trimis și adresa filmării menționate mai sus, cu sublinierile de mai sus. Daca nu a scris deocamdată pe memorial, nu a folosit nici aprecierea elogioasă a dlui profesor, deși eu l-am îndemnat (rămân pe aceeași poziție). Cred că din lipsă de timp, fiind absorbit de o campanie istovitoare (într-un interviu, soția lui ND spunea că de la un timp nu-și mai pot face niciun program ... ei au și o fetiță), (prea multă) decență, probabil a contat și faptul că nu a putut scrie la cald după trecerea dincolo a dlui profesor - oare cum ar fi fost interpretat ND de adversarii politici dacă scria acum ... că se folosește de imaginea unui om decedat?, în condițiile în care aceștia l-au făcut chiar interlop având ca argument o înregistrare care se vede cu ochiul liber că e făcută special pentru a îl compromite la momentul „oportun” (nicio problemă, ND a spus public că a învățat din „bombă”).
Mai multe nu aș mai spune deocamdată, vă las să vă imaginați atitudinea, poziția și apelul dlui profesor Stănășilă în aceste zile care pot fi istorice pentru întreaga Românie și pentru toți românii, oriunde s-ar afla.
July 22, 2020
July 22, 2020
A good friend of mine, who knows me very well and, therefore, knows my current priorities, asked me these days why do I spend time by posting on this site. In fact, due to personal problems, my time is limited and it is even more limited due to my age – as any person close to retirement age, I discovered that during my life so far I lost precious time with minor, less meaningful things and I now I complain that I am not sure I will have enough time to do some of my favorite things. Yes, in this regard my friend was right to ask me about my reasons. He did not request an answer from me – in fact, he tried to make me inquire myself about this. I thought quite enough time thinking at this matter. At first, I posted at the request of an old friend. However, there are more reasons that drive me to continue posting about our teacher.
First of all, I remember that I benefited greatly from a favor offered by him. Specifically, I received a recommendation that helped me a lot in my professional career. One may think that there is nothing exceptionally about this fact. However, this was not an ordinary thing. First of all, the recommendation he provided for me came after more than 15 years since I attended his mathematics teachings. Secondly, I was far from being one of his remarkable students, so – taking also into account those more than 15 years – I assume that, almost for sure, he did not remember me. And my assumption proved to be true. Last, but not least, because he was very occupied at that time, he sent me the recommendation via some common friends. So, in a way, I felt and I still feel compelled to post more things about him. But an obligation, no matter how deep, is not always a reason for praising a person. However, in this case, from my point of view, professor Stanasila deserves all praises I can post on the site – not only because of the said favor, but mainly because he was a really special person.
The situation I mentioned allowed me to discuss a bit about him with the common friends we shared. I discovered that he was always thrilled to help a person – no matter if that person was in need or not – and he was deeply in his heart convinced that any human being is good in nature and deserves help. On top of that, he was frequently offering his help when he felt it was appropriate, even if the person(s) he helped did not expressly request such help. This behavior does not imply that he was naïve – he was much too smart for this. But the belief in the ultimately good nature of human beings was somehow a part of his DNA. The common friends also told me that this was, likely, the reason he accepted a high rank position in the Ministry of Education. He was convinced that he can make a difference, despite the fact that was not deeply politically involved (another way of saying that he was not such of the despicable politicians of those time) and, therefore, enjoyed a very low level of support and appreciations from persons politically appointed in the said Ministry. But people with good knowledge of his activity told me that he did all the best he could under such not very favorable circumstances. Of course, I felt in my heart that he did this, even if I had no information about his activity in the Ministry, so the information received in this respect served in fact as a confirmation.
July 21, 2020
July 21, 2020
L-am cunoscut pe Tavi—Dumnezeu să-i odihnească sufletul—în anul 1973, când am avut norocul să urmez cursul dumnealui de analiză matematică, un adevărat noroc, căci în mod normal, o altă persoană ar fi trebuit să fi predat acea materie. Îmi amintesc senzația ciudată pe care am simțit-o atunci când cursul a debutat cu niște noțiuni bizare, așa cum mi se păreau la prima vedere: mulțimi infinite, „numărabile”, „cel mult numărabile”, concepte a căror importanță și savoare aveam să o gust mult mai târziu în viață. Dar iubeam matematica și nu a trecut mult până să mă las cucerit de frumusețea intelectuală a noțiunilor pe care Tavi ni le preda, frumusețe care emana din acea inteligență matematică fantastică pe care cutele ce îi brăzdau fruntea, inflexiunile vocii precum și tonul viu și profund al discursului academic păreau să le trădeze. Ceea ce nu știam atunci era faptul că aveam în fața mea un om doar de treizeci și patru de ani, care era doar la al doilea său an la o catedră de matematică a Politehnicii. Iar dacă substanța subiectelor predate nu prezenta nici o dificultate pentru dânsul, așa după cum prezentarea regulilor jocului de șah nu ar prezenta nici o dificultate pentru un maestru șahist, organizarea materiei, selecționarea acelor subiecte matematice care să aibă o posibilă aplicabilitate în activitatea inginerească, prezentarea lor într-o formă accesibilă dar în același timp perfect riguroasă și consistentă, toate acestea constituiau o realizare excepțională, și aproape incredibilă date fiind tinerețea și lipsa sa de experiență didactică. Aceia dintre noi care au făcut cursuri cu Tavi își amintesc desigur caligrafia sa cu totul personală ca și rândurile de text și figurile care se înșiruiau pe tablă într-o formă grafică aparent dezordonată, dar într-o logică perfect coerentă. În acea vreme, nu existau note de curs sau manuale tipărite, și totuși, pentru mine, cursul de analiză matematică a fost cel mai clar și mai bine documentat din programa școlară a celor cinci ani. Noțiunile matematice nu erau pentru orișicine, și totuși nu am auzit de la nici un coleg de generație altceva decât cuvinte de prețuire pentru profesorul Stănășilă. Îmi amintesc ultima oră de curs, în primăvara lui 1974; am avut nu numai un sentiment de regret și tristețe ci pur și simplu unul de panică: acele ceasuri de delectare a minții aveau să ia sfârșit și nu aveau să se mai întoarce niciodată. Cunoștințele matematice au fost în bună parte uitate, dar în cursul anilor aveam să descopăr că lecțiile profesorului Stănășilă nu se pierduseră ci sădiseră o anumită rigurozitate în modul meu de a gândi, rigurozitate care mi-a fost de folos nu numai ca să-mi fac meseria, ci și în toate împrejurările pe care viața mi le-a scos în cale.

Tavi a fost un om deschis, cinstit și cu conștiință. Mi-aduc aminte că prin anul întâi, a sunat odată telefonul acasă, pe la ora zece seara. Mergeam pe vremea aceea periodic, la ședințele unui cerc de matematică ad hoc pe care Tavi îl organiza în timpul său liber, doar din plăcerea de a împărtăși cu cei mai tineri frumusețile acestei discipline. La telefon era Tavi, ca să mă anunțe că ședința din ziua următoare se contramada. M-am simțit jenat și uimit în același timp că un om așa de ocupat și important, a simțit datoria de conștiință să cruțe efortul unui student oarecare de a bate de pomană drumul neplăcut până la Rectorat.

Se spune că Dumnezeu a făcut lumea din dragoste, adică din dorința de a se „comunica” pe sine însuși. Viața lui Tavi a fost dominată de impulsul său interior de a comunica, iar intențiile sale au fost întotdeauna bune. Dacă Tavi a păcătuit, să nu uităm că nici unul dintre noi nu este fără de prihană. Câți dintre noi vom putea spune la sfârșitul vieții că am făcut ceva bun pentru o parte cât de cât semnificativă a semenilor noștrii? În viața lui de dascăl și matematician, Tavi a făcut mult bine celor din jurul lui, și poate, ca și mine, sânt și alții care recunosc aceasta și se roagă cerului pentru sufletul lui. Dumnezeu să-l ierte!
July 19, 2020
July 19, 2020
Însemnez câte ceva din ceea ce m-a impresionat în urma citirii cărţii
https://www.matrixrom.ro/produs/60-de-ani-matematician-printre-ingineri
, carte pe care o găsesc cathartică, dar şi cu valoare de busolă în agitata noatră lume, plină de breaking-news-uri.
Marin Preda spunea că fără istorie (reală) literatura se asfixiază. Analog, fără asemenea cărţi ale sincerităţii, viaţa (culturală) se asfixiază.

Aş începe cu faptul că nu am găsit pe nicăieri, în afară de conţinutul efectiv al cărţii, numele celui care s-a ocupat de apariţia acestei cărţi. Dezvălui eu atunci, din moment ce se întâmplă să îl cunosc pe dl Eleodor Bistriceanu, primul doctorand al prof. Stănăşilă. Această discreţie spune multe din start ... cred că dl Stănăşilă e de acord.

Dl Stănăşilă, al cărui rezumat de parcurs cultural şi civic (una fără alta nu prea se poate) exemplar avem ocazia să îl citim, se declară, folosind una din frecventele vorbele de duh / sintagmele inspirate din carte (domnia sa captivează şi cu un autentic talent scriitoricesc): "sceptic constructiv". Descifrez "sceptic" ca anduranţă, ca ne-îmbătare cu apă rece, ca profunzime, contemplare, până la urmă, ca persistenţă a dragostei sale de oameni, de frumos. Ceea ce de-a lungul vieţii, i-a suflat cu putere în pânze: domnul Stănaşilă este un pasionat cu caracter, pentru care onestitatea nu se negociază ("frumosul e echitatea absolută" spunea consăteanul universal Brâncuşi). De aici decurge şi "dragostea de paradox", din aceeaşi familie spirituală cu a lui Grigore Moisil. Urmărind dedicarea sa cetăţii, ultrapragmatică, de la manualele în numele preocupării ardente pentru un învăţământ care să-l lumineze pe elev/student/profesor, să-l ajute să-şi descopere şi realizezeze potenţialul la emisiunile din ultima perioadă, vedem însufleţit(or) acelaşi om de pionierat şi infrastructură ... calat pe nevoile majore ale (societăţii) aproapelui.

"Sceptic" ca adaptare optimizată în numele "străpungerilor finalizate", fără a precupeţi vreun efort. "Sceptic" / flexat în situaţia în care înainte de '89, aflat în plin apogeu profesional, după cum declară, "între anii '74 şi '90 nu a mai primit aprobarea şi paşaportul pentru contacte ştiinţifice" ... contacte de civilizaţie şi cultură pe care cu siguranţă că abia ar fi aşteptat să le împărtăşească / folosească pentru ţara sa. "Sceptic constructiv" prin umorul empatic şi detaşat totodată: cartea respiră amplu de la un cap la celălalt de folclor la zi, de zicale şi bancuri, dar şi de "cuvinte potrivite" (T.Arghezi) sau făurite inspirat. Acest stil / spirit vivace aminteşte de Junimea cu al său "anecdota primează", dar şi cu ale sale anvergură şi putere de iradiere culturală fondatoare. Parafrazându-l pe dl Stănăşilă: d'ale oamenilor de stat, în vremuri de bejenie.

Prin spiritul său, domnul cercetător şi profesor a fost predestinat "să-şi lărgească orizontul uman", după cum se exprimă atât de inspirat.

Deşi se declară "perdant politic", atitudinea sa în cetate, pe toate planurile, a rămas ca o asimptotă civică, ca un reper stabil, de încredere.
Omul avea in mod natural deschidere pentru mai multe vocații. Putea conduce un cenaclu. Amărăciunea sa, mai ales pentru perioada aceasta tulbure, de la care ne așteptam să se întâmple în ritm accelerat multe, e temperată de umor și distincție.
"Această carte e mai bună decât autorii ei" străpunge dincolo dl Stănăşilă, referindu-se la o carte la care lucrase din greu împreună cu un alt eminent matematician şi care nu mai primea aprobarea.
Nu e vorba numai de respectiva carte ... prin empatia, fiorul, dar şi umorul cu care a emis / transmis, mai mereu, domnul Stănăşilă a adus un plus întrecându-şi el însuşi cu dezinvoltură propria limită de a iubi puterea de a concepe și nobleţea (potenţială a) omului.

În ciuda disputelor, mai mult sau mai puţin "fair play" în care s-a aflat (ca student am prins un "mă scuzaţi, mă certam cu decanul" în mijlocul unei demonstraţii la tablă), nu poate prinde contur imaginea unui om mohorât, poza din carte surprinzând magistral aerul şăgălnic al acestui, dincolo de aparenţele exterioare, autentic şi dinamic om de stat. Care apare mai greu, deloc întâmplător şi care cred că va sta în continuare printre / cu noi, precum un "crater de lumină".
July 13, 2020
July 13, 2020
Anunțăm că a apărut cartea memorialistică a prof. univ. emerit dr. Octavian Stănășilă, intitulată

“60 de ani: matematician printre ingineri”.

Lucrarea reprezintă o frescă a perioadei 1960-2020, din punctul de vedere al unui matematician orientat spre mari generalizări abstracte, dar și preocupat de aplicațiile matematicii în alte știinte, mai ales în inginerie. Lectura cărții este antrenantă, fiind presărată cu numeroase vorbe de duh.

Adresăm mulțumiri Editurii MATRIX ROM pentru promptitudinea cu care a răspuns cererii noastre de tipărire și pentru condițiile grafice deosebite ale cărții.

https://www.matrixrom.ro/produs/60-de-ani-matematician-printre-ingineri/
July 13, 2020
July 13, 2020
Sunt absolvent al facultății de Automatizări si Calculatoare, promoția 1979.
Am avut plăcerea si mai ales onoarea de al avea dascăl pe Profesorul Stanasila in primii doi ani de facultate, 1974 si 1975, la Matematici Speciale I si Matematici Speciale II.
Apariția Domnului Stanasila in sala de curs a fost un moment de neuitat. Un bărbat tânăr de numai 35 de ani, impunător prin statura dar mai ales prin forța pe care o degaja simpla sa prezenta. Vorbea calm liniștit făcându-si expunerea cu claritate si putere de sintetiza a conceptelor matematice abstracte. Mi-a plăcut matematica dintotdeauna dar Profesorul Stanasila m-a făcut atât pe mine cat si pe multi dintre colegii de promoție sa iubim aceasta disciplina de excepție.
In al doilea an de curs, Profesorul Stanasila a răspuns la o întrebare pe care toți ne-o pusesem dar nu am avut curajul sa i-o punem direct dumnealui.
De ce studiem atâta matematica in primii ani de facultate?
Iata răspunsul lui: "Dragi studenți, într-adevăr nivelul de matematica pe care il studiați in acești ani pregătitori de inginerie pare mult si nu veți folosi probabil decât o zecime din ceea ce noi va predam aici. Dar, fără sa va dați seama, aceasta acumulare de cunoștințe, va va ajuta sa înțelegeți mai târziu alte materii de specialitate ale acestei facultăți. Fara sa simțiți, este precum creierul vostru se mărește, va creste abilitatea de a penetra concepte si teorii, construiți o baza pe care așezați cărămizile carierei voastre. Pentru ca matematica este baza a tot ce se realizează in lume, in univers". 
Dupa ani si ani, aceste fraze mi-au revenit cu regularitate in minte si m-am descoperit ca le-am repetat copiilor mei, studenților mei si colegilor de servici.
Regret ca n-am avut ocazia sa-i mulțumesc personal Profesorului Stanasila nu numai pentru cunoștințele matematice pe care ni le-a transmis dar si pentru pregătirea mea, a noastră, la cariera si viata care au urmat. O fac acum in acest forum: Mulțumesc Profesor Stanasila. Ati lăsat o parte din cunoștințele si ințelepciunea pe care le-ati posedat, in fiecare student care avut onoarea sa va aibă ca Profesor. Dumnezeu sa va odihnească in pace!
July 12, 2020
July 12, 2020
In a world dominated by overwhelming materialistic ideals, a world that is characterized by low horizon of expectations, limited, limiting and sometimes misguided goals and abundance of “successful” impostors with little or no value added to our DNA as intelligent and meaningful living beings, professor Stanasila seems to be part of another movie – a movie that features the truly remarkable values that drove our evolution as humankind. Such persons should experience only a physical death, but they must live in our minds and become milestones that mark our path in life. And this is the reason that this site was created and exists: a truly wholehearted effort to keep alive the memory of an exceptional man.
July 1, 2020
July 1, 2020
Am avut, ca si voi, marea sansa si bucuria sa-mi intersectez traiectoria vietii cu marele profesor Octavian Stanasila, in acele clipe putine din tinerete care ne marcheaza destinul. Cand am deschis pentru prima data cursul litografiat de matematici speciale ale domnului profesor, mi s-a parut ca am deschis o carte scrisa in araba. Atatea rotunjiri, inflexiuni caligrafice...si cata migala, logica, clarviziune pentru fiecare particica care trebuia sa fie caramida din viitoarea constructie a noastra. M-a fascinat. Ne-a construit pe toti cu rabdare, ca sa fie sigur ca acolo unde vom ajunge vom duce cu noi invatatura sa.
  O mare pierdere pentru noi toti cei care i-am fost studenti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Misu.
June 24, 2020
June 24, 2020
Acum aproape douăzeci și cinci de ani. Numai două valize de persoană.  În plus, din fericire, o lădiță pe care sa o primească, prin poștă, peste ocean, un binevoitor necunoscut încă la acel moment. Lăsăm în urmă trei biblioteci pline; a noastră și cele ale părinților. O alegere grea: câteva cărți de istorie a României, literatura, Eminescu, Sadoveanu, Caragiale, o mână sau două din Idei Contemporane, fizică teoretică, teoria sistemelor și mai multe `matematici`. Printre ele, încercând să prevedem viitorul : 'Analiza' lui M. Nicolescu și mai ales "Metode Matematice în Teoria Semnalelor" de Stanomir și Octavian Stănășilă. Acum ne-a rămas să cântărim trecutul. Profesorul Octavian Stănășilă rămâne în memoria noastră, unul din mulțimea profesorilor care ne-au format. Ce definește un profesor bun? Cum răsplătim sau încurajăm pasiunea lor? Cât de important e un sistem bun de învățământ? Și cât de mult ne-au influențat prietenii și colegii? Studenții de ieri sunt acum profesorii de azi! Colegii noștri de ieri sunt profesorii de azi! 
June 21, 2020
June 21, 2020
Astăzi, 21 iunie, cand este solstițiul de vară, în SUA și Canada, ii sărbătorim de asemenea pe tații noștri, în sarbatoarea numită Ziua Tatălui. Am scris o notă despre tatăl meu pe un site profesional, dar este necesar să scriu din nou despre prof. Stanasila, un alt tip de tată pentru mii de profesioniști din întreaga lume. Acești profesioniști îmi trimit amintiri și cuvinte calde de apreciere și dragoste pentru profesor. Mulți dintre ei nu sunt încă pregătiți să scrie pe acest site, dar mi-au scris mie despre Profesor. Din toate aceste mesaje este evident un fapt: l-au iubit și continuă să-l respecte pe prof. Stanasila și ceea ce acesta a făcut și a creat. Prof. Stanasila a fost mai mult decât un profesor, a fost un fel de tată în educația și pregătirea lor pentru viață și pentru o viitoate cariera. Unii dintre foștii studenți, colegi etc. sunt încă timizi sau ocupați cu alte probleme personale, dar intenționează să scrie despre prof. Stanasila. În istoria educației eficiente, prof. Stanasila are o poziție de vârf. Unii oameni urmăresc azi răsăritul virtual de la Stonehenge. Noi vedem ascensiunea unui educator excelent, profesor de matematică și om de valoare și îi putem face pe ceilalți să știe despre el, despre prof. Stansila. Îi invit pe actualii educatori și pe reprezentanții autorităților de educație să își exprime părerile despre ce știu despre „metodele de educație Stanasila”, despre cărțile sale de matematică, fizică și despre potențialul uriaș care există în activitatea de învățământ și în opera scrisă a prof. Stanasila. Desigur, îi invit pe beneficiarii directi ai valorilor educaționale induse in ei de către prof. Stanasila, pe foștii lui studenți, să scrie mai multe despre „impactul avut asupra lor de Prof. Stanasila”. Sunt atat de multe de spus și de scris despre Prof. Stanasila.
June 21, 2020
June 21, 2020
Today, on June 21, the summer solstice day, in U.S. and Canada we also celebrate our fathers on the holiday called The Father's Day. I wrote a note about my father on a professional site, but it is necessary to write again about Prof. Stanasila, another type of father for thousands of professionals from all over the world. These professionals send to me memories and warm words of appreciation and love for the Professor. Many of them are not yet ready to write on this site, but they wrote me. From all these messages a fact is evident: they loved and continue to respect Prof. Stanasila and what he did and created. Prof. Stanasila was more than a professor, he was a kind of father in their education and preparation for life and for a future carrier. Some of the former students, colleagues etc. are still timid or busy with other personal problems, but they intend to write about Prof. Stanasila. In the history of efficient education Prof. Stanasila has a top position. Some people watch the virtual Stonehenge sunrise. We have the rise of an excellent educator, mathematics professor and man, and can make the other people to know about him, about Prof. Stansila. I invite the current educators and education authorities representatives to express their opinions about what do they know about "Stanasila education methods", his math, physics books and about the giant potential that exists in Prof. Stanasila's educational work and written work. Of course, I invite the direct beneficiary of the educational values induced in them by Prof. Stanasila, the former students, to write more about the "Stanasila impact" in their lives. There is so much to be said and written.
June 18, 2020
June 18, 2020
Facultatea de Stiinte Aplicate, Universitatea Politehnica Bucuresti
May 25 at 11:35 PM ·

Azi, 25 mai 2020, a incetat din viata un matematician de mare valoare, OCTAVIAN STANASILA (19.05.1939-25.05.2020), prof. dr. mat., fost sef al Catedrei de Matematici de la Universitatea Politehnica Bucuresti, fost membru al Institutului de Matematica al Academiei Romane, fost ministru secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii.

A obtinut rezultate importante in teoria spatiilor analitice, analiza matematica si teoria semnalelor. Cartea sa, in colaborare cu Constantin Banica, in cele 3 editii, "Metode algebrice in teoria globala a spatiilor complexe", Editura Academiei, Bucuresti 1974, "Algebraic methods in the global theory of complex spaces", John Wiley & Sons, London-New York- Sydney 1976, Methodes algebriques dans la theorie globale des espaces complexes", Gauthier-Villars, Paris 1977 este o carte de baza in teoria spatiilor analitice complexe, care ramane si astazi una dintre cele mai citate referinte.

A fost implicat in viata SSMR si a coordonat in anii 80' olimpiadele de matematica.

Asa cum stim, cariera profesorului Octavian Stanasila este indisolubil legata de Politehnica. A inceput sa tina cursuri la Facultatea de Automatica si Calculatoare si la Facultatea de Electronica din 1973, conducand ulterior Catedra de Matematici 2 pina in anul 2000. Autor de manuale pentru elevi si studenti, si-a dedicat o mare parte din viata sa invatamantului matematic din Romania, fiind unul dintre cei mai mari profesori ai Politehnicii bucurestene. A ramas in memoria fostilor colegi si studenti ca o pilda de profesionalism, cinste si comunicator exceptional pentru matematica. Cu totii am invatat cum sa tinem lectii de matematica viitorilor ingineri din manualele profesorului Octavian Stanasila. Cursurile sale se caracterizau prin rigoare stiintifica impletita cu intuitii, totul fiind prezentat intr-un mod firesc, astfel incat chiar si rezultatele matematice mai complicate ajungeau in final sa fie naturale. Pe retelele de socializare se gasesc multe “postari” ale fostilor studenti, care, la multi ani dupa terminarea studiilor, povestesc inca fascinati despre impresia profunda produsa de cursurile profesorului Octavian Stanasila.
Noi, colegii de catedra din Politehnica am fost privilegiati sa avem printre noi o personalitate de un asemenea calibru.
Dumnezeu sa-l odihneasca

Dep. Metode si Modele Matematice.
https://www.facebook.com/Fsa.pub/posts/2944611192259769
June 18, 2020
June 18, 2020
Universitatea POLITEHNICA din București îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă a prof. univ. dr. mat. OCTAVIAN STĂNĂȘILĂ


Întreaga comunitatea academică a Universității POLITEHNICA din București (UPB) este profund îndurerată de trecerea în eternitate a Profesorului Dr. Mat. Octavian Stănășilă (19.05.1939-25.05.2020), fost șef al Catedrei de Matematici din cadrul Universității POLITEHNICA din București, fost membru al Institutului de Matematică al Academiei Române, fost Ministru Secretar de Stat în Ministerul Educației și Cercetării.

A obținut rezultate remarcabile în studiul teoria spațiilor analitice, analiza matematică și teoria semnalelor.

Cartea sa, scrisă în colaborare cu Prof. Constantin Bănică, în cele 3 ediții, “Metode algebrice in teoria globala a spatiilor complexe”- Editura Academiei, București 1974, “Algebraic methods in the global theory of complex spaces” – John Wiley&Sons, London-New York-Sydney 1976, ”Methodes algebriques dans la theorie globale des espaces complexes” – Gauthier-Villars, Paris 1977, este o carte de bază în teoria spațiilor analitice complexe, care rămâne și astăzi una dintre cele mai citate referinte.

A fost implicat in viața SSMR și a coordonat in anii 80′ olimpiadele de matematica.

Cariera profesorului Octavian Stănășilă este indisolubil legată de Universitatea Politehnica din București.

A început să țină cursuri la Facultatea de Automatică și Calculatoare și la Facultatea de Electronică din 1973, 

conducând ulterior Catedra de Matematici 2 până în anul 2000.

Autor de numeroase manuale pentru elevi și studenți, și-a dedicat o mare mare din viață învățământului matematic din România, fiind unul dintre cei mai mari profesori ai Politehnicii bucureștene.

Generații întregi au învățat cum sa ținem lecții de matematică viitorilor ingineri din manualele profesorului Octavian Stănășilă, unele scrise în colaborare cu alte nume importante ale învățământului matematic din UPB, Vasile Brânzănescu si Paul Flondor.

Prin dispariția sa prematură, cercetarea științifică și învățământul superior românesc suferă o mare pierdere.

Universitatea POLITEHNICA din București transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să îl odihnească!
https://upb.ro/universitatea-politehnica-din-bucuresti-isi-exprima-profundul-regret-pentru-trecerea-in-nefiinta-a-prof-univ-dr-mat-octavian-stanasila/
June 18, 2020
June 18, 2020
Octavian Stănășilă, o somitate a matematicii românești, a încetat din viață
razvan-stancu
Octavian Stănășilă, profesor emerit de matematică.

Octavian Stănășilă, profesor emerit de matematică, autor a zeci de culegeri și manuale de matematică, a încetat din viață, ieri, la vârsta de 81 de ani.

Anunțul decesului prof. dr. mat. Octavian Stănășilă a fost făcut de unul dintre colegii de la Institutul de Matematică, profesorul Vasile Brînzănescu.

Octavian Stănăşilă a fost profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde a fost șeful catedrei de matematici și unde a condus mulți ani doctorate în matematică.

A predat şi a fost invitat la universităţi de renume precum Universitatea din Pisa – Italia, Universitatea din Nisa – Franţa sau Institutul de Tehnologie din Massa­chusetts- SUA.

A fost membru al Institutului de Matematică al Academiei Române.

A fost ministru secretar de stat în Ministerul Educatiei și Cercetarii.

Profesorul și cercetătorul Octavian Stănăşilă a obținut rezultate importante în teoria spațiilor analitice, analiză matematică și teoria semnalelor.

Cartea sa, în colaborare cu Constantin Bănică, în cele 3 ediții, "Metode algebrice în teoria globală a spațiilor complexe", Editura Academiei, București 1974, "Algebraic methods in the global theory of complex spaces", John Wiley & Sons, London-New York-Sydney 1976, Methodes algebriques dans la theorie globale des espaces complexes", Gauthier-Villars, Paris 1977 este o carte de bază în teoria spațiilor analitice complexe care rămâne și astăzi una dintre cele mai citate referințe, potrivit ssmr.ro.

http://www.romania-actualitati.ro/octavian_stanasila_o_somitate_a_matematicii_romanesti_a_incetat_din_viata-140295
June 17, 2020
June 17, 2020
Profesorul Stanasila, profesorul cu har, cum ar trebui sa aiba orice dascal, cu umor, ca orice om inteligent, cu dragoste insufletind ceea ce facea, profesorul nu mai este. Dar amintirea lui, da. Pentru mine, primul examen din facultate, inceputul.
Scrierile celor ce l-au cunoscut, apreciat si iubit sunt prea sarace fata de bogatia omului si a profesorului.
Dumnezeu sa il odihneasca!
June 16, 2020
June 16, 2020
M-a marcat disparitia d-lui prof. Stanasila, pe care l-am admirat de la distanta, intotdeauna, in special pentru modul deosebit de spiritual, in care pigmenta prelegerile: a fost un OM cu o mare putere de discernamant in ceea ce trebuie transmis, in forma in care considera ca trebuie sa percepem matematica.
Cu modestia caracteristicata, dar constient de aportul dansului in educatia matematica, dl prof.Stanasila concluziona: "... am acordat si primit respectul pentru autoritatea profesionala ... "
Dumnezeu sa-l odihneasca !
June 16, 2020
June 16, 2020
The "Stanasila Method"

In acting, The Method stands for the Lee Strassberg's Young Actor's Studio teaching method which produced Pacino, De Niro and many others. Instead of imagining and creating or composing a certain play/movie character, the actor should instead live the real life of that character type for few days, weeks or even months in a real setup. Reality and real experience is the best teacher for an actor ! There's also Stanislavsky's which goes more intellectually cresative rather than experiental.

Our analytical-systemic-logical journalist Cristian Tudor Popescu, a graduate of Automatica too, wrote recently on his Facebook page (quoted by Julie Tesalia here) that prof. Stanasila was "unul dintre cei mai mari dascăli de matematică pe care i-a avut România" (one of the greatest teachers of mathematics of Romania).

So what was really...The Stanasila Method which produced university professors, deans, specialists and maths olympic champions ? (even journalists and politicians :)) )

His lecture "The great unifications of mathematics" (see video link below) offers a rare window, very condensed indeed, of his "method".

https://www.youtube.com/watch?v=AsKnnETWkDI

To give life to mathematics and bring mathematics closer to life, FIRST we need to feel that all pieces of mathematics have been created by a real human being. So when he starts talking in the lecture about game theory and von Neuman we really need to be told about von Neuman's life so we learn from prof. Stanasila that von Neuman was, he says Hungarian and went to US, that he pioneered with Morgenstern part of game theory and had contributions to linear programming in connection with game theory. So now the theory has a parent and feeds a bit from his life.

Second, even more important, the actual mathematical instrument or theory must be perceived as having its own personal identity and life, independent of the author (like Karl Popper stated in his "third world" of concepts). So how did prof. Stanasila transmitted that: by a very efficient mean -HUMOUR. As he talks about Linear Programming, you will see in the video, he cracks a joke which may upset some but only instinctively, for a second: "Linear programming, he says, is very easy, they even teach that at ASE :)) :))", sorry ASE graduates, it is just a joke, a Polytechnic vs. ASE rivalry irony, the merits of ASE in opening cybernetics in Romania are otherwise well respected and known.

Third, is the toughest: connecting the dots, the THEORY and the MATHEMATICIAN together, simultaneously must be connected with an aspect of life. So here prof. Stanasila told us in the video how linear programming was used by Von Neumann to solve the transportation problem for the atomic bomb: "Everybody can assemble an atomic bomb but you have to be able to deploy it as otherwise it blows in your head :))" he said with humour.

So this was, at least in part, The Stanasila Method to give life to mathematics and to bring it closer to our life. Now like he said in his memoirs page 67, mathematics stops being an intellectual caprice (moft intelectual) !
June 15, 2020
June 15, 2020
"Profesorul Octavian Stănășilă, unul dintre cei mai mari dascăli de matematică pe care i-a avut România, s-a stins. Amintirea modurilor vii de a gândi pe care le-am învățat de la Profesorul Stănășilă nu mă va părăsi cât oi trăi. Odihnească-se în pace!" Cristian Tudor Popescu on his FB page, c/o Julie Tesalia.
https://www.facebook.com/pg/CTPopescu/posts/
Translated in English: "Professor Octavian Stănășilă, one of the greatest mathematics teachers Romania had, passed away. The memory of the alive ways of reflecting that I have learned from Professor Stănășilă will not fade away from my mind, as long as I live. Rest In Peace”
June 12, 2020
June 12, 2020
"The solution of a problem is contained by the problem", said Prof. Stanasila in the lecture posted on Gallery under the title "Marile Unificari ale Matematicii". Prof. Stanasila addressed, even in the interview posted recently by Liviu Jalba, the decay of education. In the actual circumstances, when exclusively profit oriented companies or espionage companies intend to promote the idea of online learning at any school level, it is interesting to watch and read the opinions and solutions offered by Prof. Stanasila for the crisis in education.
June 12, 2020
June 12, 2020
Two new videos with Prof. Stanasila were posted by Liviu Jalba. As always, Prof. Stanasila used in that interview words like "Domn'le" and other expressions, reminding about Oltenia, a region of Romania, who also gave the world the famous sculptor, pioneer of modernism, CONSTANTIN BRANCUSI. https://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i
Why this parallel? Not only because both were from Oltenia, Romania, but because for both simplifying and applying math and transforming the abstraction is something lovable became their expression, the way to create new value and to enrich the spirits and education of an incommensurate number of disciples and people.
As an additional note, in the Brancusi Museum in Paris, France, located near the The Centre Pompidou, near Les Halles, Brancusi is declared French by France. The value of Brancusi was and is go high than France stole the nationality and erased the "Olteanian" Romanian roots of Brancusi.
June 12, 2020
June 12, 2020
A new photo of our mentor, prof. Stanasila, was posted by Eleodor Bistriceanu. This photo shows him at the age when he was sill surrounded by students, lecturing, as a "mathematician among engineers", as he named himself. In Romania, unfortunately, a professor tenure is not for life. At the age of 65 valuable professors are sent home, usually with an insignificant pension, paid by the state, ridiculous lower than the pensions of a judge, politician, military employee, policeman, and other people considered "special". Nobody thinks about such retired professors, who are abandoned and left suffering, not only for not being allowed to continue their discourse and carrier as an efficient mentor, but for not receiving the funds to have a comfortable life and financial means to cover, for example, the additional medical expenses for the usual health problems at the age of retirement. More than that, there is a high probability that our loved professor was an additional victim of the lack of rationality and humanitarian attitude of the leading politicians and people deciding who should be hospitalized or treated during the current coronavirus pandemic. In US and Romania, the hospitals were closed to any "elective procedure", and that decision was at least unfair, not to say "criminal". By "elective procedure", the American hospital CEOs, doctors, and authorities understood "any medical procedure that is scheduled". The same in Romania, where the foreign inspired measures during the pandemic were imported without adapting them to local circumstances. But the posted picture by Eleodor Bistriceanu is about the exceptional professor and man named Octavian Stanasila. Prof. Stanasila does not have a Wikipedia page, no wonder why: he was extremely modest. Always, his name on his books was the last one, if more authors were on the cover of the book. This picture reminds us that Prof. Stanasila belongs to the same category of mentors, mathematicians, and pioneers in computer science, applied math, etc. with GRIGORE MOISIL and OCTAV ONICESCU (https://en.wikipedia.org/wiki/Grigore_Moisil and https://en.wikipedia.org/wiki/Octav_Onicescu). This recognition comes from the former students and people who knew Prof. Stanasila, individuals who are the only ones entitled to decide the value of a mentor; it does not come from any academy or Romanian authority. Many other important figures of the Romanian mathematics elite are ignored, forgotten and not promoted by the Romanian authorities. One example is this one: on the walls of almost any city building in Romania, there is a gallery with pictures of the "honorable citizens" of that city. The galleries are full of pictures of convicts, placed between the few pictures of valuable contributors to science, art, etc. Who can call the mayor of Stoenesti, Olt, Romania, to urge him to declare Prof. Octavian Stanasila an honorable citizen of Stoenesti? Who can urge the mayor of Bucharest, Romania, to declare Prof. Stanasila a honorable citizen of Bucharest? No matter what, for us, his former students, he is an honorable presence in our minds and memories. What it relevant, is the fact that our children, no matter where they are, in United States of America, Canada, UK, France, Germany, Italy, Spain, Japan, Australia etc. know and should know about Prof. Stanasila, who is more than a former university professor in Romania. RIP
June 7, 2020
June 7, 2020
I am sure that “his memory will stay with us forever”. After almost 50 years I am remember professor Stanasila as one of the greatest professors I ever had – a brilliant mathematician, an excellent teacher and a wonderful person. After 50 years your college memories are fading away and barely can remember some of the teachers and colleagues. But the memories of Professor Stanasila, his classes and exams are still vivid in my mind and I will share one of them…It was the end of first year, second exam la “Analiza Matematica”. I survived the first one very well, got 10, and I already knew the rule. I you get a grade higher than 8 on the written exam you don’t have to go to “oral”. After written exam, my name is not on the list. I went to “oral”, I was very nervous, but I did OK. I was surprised when he gave me 10 as the final grade. I asked what was my grade in the written exam, and he said was over 9, but if he would of put my name/grade on the list I wouldn’t of try to improve my grade ( and he was right). So he will push us all the time and help us to do the best we could.
Forever grateful for all the knowledge I got from him.
Condolences to the family and also special thanks to his brother who help me for the admission exam.
Anca Gondenthal
Page 1 of 3

Leave a Tribute

Light a Candle
Lay a Flower
Leave a Note